Chili


4 jaar geleden was ik in Chili, en wel in Concepción, de grote stad vlak bij het epicentrum van de recente aardbeving in Chili. Ik woonde er in de gemeenschap van Jules Stragier sj, een Vlaming die daar al lange jaren verblijft.

Onderstaand getuigenis - net binnengekomen - van Jules is goed nieuws bij slecht nieuws.

Leeswijzer:

* Hogar de Cristo: = grote NGO gerund door de SJ

* Techo para Cristo: VZW-bedrijf voor de bouw van goedkope sociale woningen

* Infocap: volwassenenonderwijs

Samen met mijn confraters was ik op retraite in Santiago de nacht van de aardbeving, zaterdag nacht 27 februari. Dit is de derde die ik mee maak, maar de ergste.

Gisteren maandag zijn we terug aangekomen in Concepción: bijna "epicentrum" van de aardbeving. (Epicentrum is "Cobquecura" een 80 km ten noorden van Concepción aan de kust waar de tsunami golven hun oorsprong vinden en zich verbreiden naar het zuiden, noorden en naar het westen tot aan de Aziatische en Australische kust!!!). Er is veel verwoesting en niet alleen oudere gebouwen van “adobe” maar zelfs en vooral nieuwe gebouwen en moderne flat torens. De materiële schade is nog onoverzichtelijk maar is enorm. Officieel zijn nu boven de 800 slachtoffers, maar de volgende dagen en weken gaat daar nog een groot aantal bijkomen van verdwenen slachtoffers van de Tsunami. Tot enkele uren geleden zaten we zonder water en zonder electriciteit en slechts een 20% van netwerk van telefoons en GSM´s werkte half en half. Nu heb ik voor enkele uren internet verbinding en antwoord vlug de mails.

Gisteren morgen ben ik naar San Pedro en Coronel geweest, waar de werkplaats is van “Techo para Cristo”. Gelukkiglijk is alles er ongedeerd. De bruggen op de Bio Bio zijn erg beschadigd. Van de drie moeten er twee afgebroken worden!! De derde en nieuwste is moeilijk bruikbaar. Er is “nachtklok” van 18u tot 12u ´s anderdaags en de stad en omgeving staat nu onder controle van het leger, want er was veel geweld en plundering.Het was verschikkelijk toen we de maandag namiddag toekwamen. We durfden bijna niet uit de wagen komen!

Hogar de Cristo: tot nu toe is nergens materiele schade vermeld. Wel grote moeilijkheid om onze bedlegerige ouderlingen in getal van 65 te kunnen verzorgen, want het personeel is opgedaagd voor min dan 20%. Er is te kort aan water en electriciteit. Het nacht verblijf van mannen en vrouwen kampt met dezelfde moeilijkheden.

Aan ons retraite huis “San Fracisco Javier” is weinig schade.

Ons nieuw college heeft weinig schade, zeker direct 100% bruikbaar. Toch zal een deel van de fröbel afdeling moeten afgebroken en herbouwd worden. Aan het nieuw en onafgewerkt gebouw van INFOCAP is ook geen schade. INFOCAP: Instituo de Formación y Capacitación dat op de plaats gekomen is van ons oud en vorig college.

Straks begin ik uit te zien voor een programma van productie van noodwoningjes (meet: een 600 eenheden per maand). Een twee miljoen woningen zijn verwoest of erg beschadigd. Het herstellen of nieuwbouw zal veel tijd vergen en we gaan naar de koude periode toe! Het wordt dus een boeiende uitdaging waar ik zal proberen “een steentje bij te brengen”.

Met beste en genegen groeten:
Namaste
Jules s.j.

Reacties

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj