AIDS

In 2002 ging het AJAN van start, het Afrikaans Jezuïeten Aids Netwerk.

Op 12 juni eerstkomend zal een kleine kliniek voor aidspatiënten en mensen met hiv in Burundi worden geopend, vanuit een samenwerking tussen AJAN en de JRS, de Jesuit Refugee Service.

De opening vindt plaats in het kader van ‘Service Yezu Mwiza’ (SYM), een programma ter ondersteuning en zorg voor mensen met hiv en aids. De kleine kliniek zorgt tevens voor de verdeling van aidsremmers bij mensen die met hiv-virus besmet zijn. Volgens directeur Désiré Yamuremye starten de jezuïeten het centrum omdat de meeste mensen in de regio te arm zijn om in de omliggende steden hun medicijnen af te halen. “Daarom stappen wij zelf op mensen toe en trachten hen te helpen via verdeelpunten in parochies of nabijgelegen gezondheidscentra.”

De ‘Service Yezu Mwiza’, met hoofdzetel in Bujumbura, startte onder impuls van de vluchtelingendienst van de jezuïeten. Het project bereikte al snel 900 mensen met hiv. Het verleende ook zorg aan meer dan duizend aidswezen en kwetsbare kinderen. Begin 2009 erkende ook de Burundese overheid de werking van de inmiddels zelfstandige ‘Service Yezu Mwiza’. Directeur Désiré Yamuremye: “Ik hoop dat de Service Yezu Mwiza nog sterker kan groeien. Wij dromen ervan om bij te dragen tot de zorg voor mensen die met malaria besmet zijn. Tegelijk willen wij stigmatisering bestrijden.” (Met dank aan Kerknet)


Delen

Reacties

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen