Tien gebedstips voor thuis (1/2)Nalv het programma "Op zoek naar God" vroeg de EO me om "Tien gebedstips voor thuis".

Ik deel ze graag met u.1 Maak er een ritueel van. Probeer een vast moment in je dag of week te plannen en markeer voor jezelf duidelijk dat dit jouw moment is om te bidden. Steek bijvoorbeeld een kaars aan of bid op een vaste plek.

2 Zorg dat zaken die je kunnen afleiden – mobiel, open raam, radio in de kamer ernaast – zoveel mogelijk verbannen worden. Bid ook niet als je kinderen ieder moment thuis kunnen komen. Zorg dat je echt in veiligheid en rust naar het woord van God kunt luisteren.

3 Kies niet zelf een bijbeltekst uit, want dan kies je vaak teksten uit het kleine cirkeltje die je zelf kent, of wat past bij je stemming. Neem een Evangelie door of bid elke week met de bijbeltekst die zondags tijdens de dienst is besproken. Lees de tekst van tevoren door, zodat je weet wat er ongeveer staat en waar je aandacht naartoe zal gaan tijdens het bidden.

4 Bepaal van tevoren hoelang je gaat bidden. Dit kan variëren van 15 minuten tot een uur. Wees realistisch en begin rustig. Houd je aan de tijd die je gekozen hebt, ook al voelt het alsof je je stierlijk zit te vervelen. De Geest werkt, ook als wij het zelf niet merken.

5 Neem aan het begin van je gebedstijd een moment om tot rust te komen. Voor bidden heb je stilte nodig in je hart, maar ook in je lichaam. Het kan helpen om te letten op je ademhaling of om even rustig te bewegen.

Reacties

Meest gelezen

Over een onbeduidend nonnetje dat het leven van miljoenen mensen veranderde - homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe de duivel het liefst tewerk gaat

Kan je van Jezus houden? Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe kan ik Gods plan voor mij op het spoor komen?