De wereld begint vandaag

De voorbije weken had ik de tijd om enkele romans te lezen. Mocht u zelf op zoek zijn naar wat goede (zomer)lectuur, hier alvast enkele tips.


Le monde commence aujourd’hui, Jacques Lusseyran, Silène, Paris, 2012, 160p

Vorig jaar reeds publiceerde ik in deze blog een aantal citaten uit het belangrijkste boek van deze merkwaardige man, “Et la lumière fut”. Lusseyran werd geboren aan het einde het eerste kwart van de vorige eeuw. Hij werd blind op jonge leeftijd. Dit belette hem niet om als jonge man aan het hoofd te komen van een van de grote verzetsbewegingen in Frankrijk. Uiteindelijk kwam hij terecht in Buchenwald.

In deze korte novelle geeft Lusseyran enkele mooie beschouwingen ten beste over stilte, onderwijs, poëzie, innerlijke vrijheid … Kort en krachtig.

Het meest beklijvend zijn evenwel de korte portretten die hij schetst van medegevangenen in het concentratiekamp van Buchenwald. Meestal eenvoudige mensen. Sommigen misdadigers van gemeen recht. Het bijzondere is hoe Lusseyran erin slaagt om met deze mensen in contact te treden. Preciezer nog, om de schoonheid en diepmenselijkheid in elk van hen aan te boren, naar boven te doen komen en te beschrijven.

Een verademing, bron van hoop en dankbaarheid.

Reacties

Meest gelezen