Bij het begin van een nieuw jaar, Nikolaas Sintobin sj


De Evangelische Omroep vroeg me om, bij het begin van het nieuwe jaar, twee vragen te beantwoorden voor haar internetomgeving. Hieronder vind je mijn antwoorden.

1. Waarin gaat volgens jou 2015 een belangrijk jaar worden voor gelovigen in Nederland en Belgie?  Waarom?

2015 wordt een belangrijk jaar. Het wordt immers een jaar waarin God ons 365 dagen zal schenken om te leven. Elk van die dagen biedt ons een enige kans om liefde te ontvangen en om liefde te geven. Steeds nieuw. Steeds eenmalig.

Elke dag, uur en minuut die we ongebruikt laten is een verloren kans. Daarom is 2015 zo’n gewichtig jaar. Net zo belangrijk als elk van de voorgaande jaren en elk van de komende jaren.

Vaak leven we alsof de ons toegekende tijd onbeperkt is. Ik geloof dat de eeuwigheid ons wacht. Maar het is gedurende ons korte aardse leven dat het zaadje dat we zijn zich kan ontwikkelen tot een bloem voor de eeuwigheid. Enkel God kent het geheim van die bloei. Hij alleen ziet ten volle hoe wij, vaak in het verborgene, zijn uitgestoken hand aannemen. Ons antwoord is vaak schuchter en aarzelend. God weet er steeds de unieke schoonheid uit te puren.  

Ook in 2015.

2. Wat is jouw wens voor de de gelovigen in Nederland en Belgie voor dit nieuwe jaar? Kun je dit toelichten?

Ik ben dankbaar om de woorden en, meer nog, om het voorbeeld van medebroeder Paus Franciscus. Indrukwekkend hoe alle mogelijke mensen van hem houden. Geen wonder. Hij spreekt en doet het Evangelie. Mijn hart zegt ja telkens hij uitnodigt om náást de mensen te staan en niet te oordelen; om Jezus’ eenvoud, nederigheid en voorkeursliefde voor de armen centraler te stellen; om geen angst te hebben voor de nieuwe paden waarop de Geest ons uitnodigt; om naar de grenzen te gaan.

De aanstekelijke vreugde van Franciscus heeft het christendom in ons vermoeide Westen een nieuw geloofwaardigheid gegeven. Mijn hoop en wens is dat wij, christenen, de vreugde van het Evangelie mogen herontdekken.  Over de muren van onze verdeeldheid heen. Midden ín onze samenleving en cultuur. Dat ook wij resoluut naar de grenzen durven gaan om dáár het Evangelie opnieuw te ontdekken en te beleven. Dat wij echt durven hopen en geloven dat God met ons bezig is. Hier en nu.


Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Anoniem zei…
Een goed jaar ook aan u gegeven door
God onze Vader en voor alle mensen .
Mogen wij die standvastig blijven in geloof
onze naasten daarin meenemen ,
en de Heilige geest een grote opwekking
in ons teweeg brengt .
opdat we EEN worden in Hem.