Novice Mark over (heel) onverwachte diensten die jezuïeten leveren aan Libanese samenleveing


Mark Logtenberg, 23 jaar oud,  is een Nederlandse novice in de Sociëteit van Jezus. De komende maanden zal hij regelmatig in deze blog te gast zijn met cursiefjes over de stage die hij thans loopt. 

Deel 3

De onderlinge spanningen die heersen in Libanon doen niets af aan het natuurschoon van de Bekaa. En de jezuïeten dragen hier hun steentje aan bij. Het is interessant te zien in wat verschillende werken de Sociëteit van Jezus betrokken is. Naast het retraitecentrum in Taanayel ligt een boerderij van de Sociëteit van ruim 1.5 km2. Hier verbouwen ze druiven voor wijn, maar ook groenten. Er is zelfs een melkboerderij, helemaal biologisch. Maar dat is niet alles: ze hebben zelfs een eigen recycling.
Naarmate ik langer in het noviciaat zit leer ik meer en meer dat dingen niet geleerd worden door woorden alleen maar meer nog door daden. Hoe laat je zien dat biologische landbouw de moeite waard is?  Door zelf het voorbeeld te geven. Hoe kun je mensen de waarde van recyclen laten inzien als je zelf niet recycled. Ze lopen ver voorop in vergelijking met de regio inzake landbouw en recycling en hopen daarmee een trendsetter te zijn.

Nog een fascinerende dienst die jezuïeten bewijzen aan de locale bevolking is dat ze een vrij groot park onderhouden op hun terrein, met vijver en al. Iets wat we als westerlingen als normaal beschouwen is in Libanon hoogst ongebruikelijk. Namelijk dat een jonge man en jonge vrouw hand in hand lopen. Omdat het park rustig en afgelegen is is het een favoriete plek geworden voor jonge stelletjes om ongestoord samen te zijn.

Als jezuïet dienstbaar zijn aan God en mens kan dus ook op een wat ongebruikelijke wijze.

Reacties