Voorwaarde om te snappen dat Jezus zijn leven gaf uit liefde


Onderstaande tekst verschijnt vandaag op www.gewijderuimte.org

We knielen voor een kruisbeeld en herinneren ons dat de dood, een gevolg van de zonde, geen macht heeft over Jezus van Nazareth. Hij hangt aan een kruis en omarmt de dood. Aan het eind, schreeuwde Hij luidkeels en gaf Hij de geest (Mt 27,50).
Hoe kunnen wij ons dit geloof, dat aan ons doorgegeven is, eigen maken? Een geloof dat zo volkomen in tegenspraak is met de menselijke instincten en onze geseculariseerde cultuur? We kunnen geloven dat we een liefde voor onze ogen hebben die zo volledig is dat de Zoon alles wat menselijk is zou willen omarmen – zelfs het lijden en de dood. We weten wat het geloof ons leert: Jezus “offerde zijn leven op” uit liefde voor ons. Maar we vinden het heel moeilijk om te geloven in een liefde die zo volledig is dat zij trouw blijft wanneer deze niet wordt beantwoord. 
Onbeantwoorde liefde is een diepe vorm van lijden. En Jezus’ onbeantwoorde liefde werd niet alleen niet beantwoord; zij werd bruusk en minachtend afgewezen.
Iemand die een dergelijke grote liefde niet heeft meegemaakt, zal het niet begrijpen. God weet dat het waar is. Hij wist het van zijn eigen volk. Dus heeft God zijn Zoon gezonden om ons die liefde te tonen en Jezus deed dit door in het openbaar afwijzing en terechtstelling te ondergaan.
Vervolgens nodigde Hij ons uit om elkaar lief (te) hebben met de liefde die Ik jullie heb toegedragen (Joh 15,12).

Joseph A. Tetlow sj

Reacties

Christine zei…
liefde is onvoorwaardelijk.....dat begrijp je vooral als je kinderen hebt.....ook dan wordt je liefde lang niet altijd beantwoord.....

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen