Vooroordelen over Arabieren


Mark Logtenberg sj is Nederlands jezuïet in opleiding. Hij studeert “Middel East Studies” in New York. Deze zomer verblijft hij in Amman (Jordanië) om Arabisch te studeren. Mark schrijft deze zomer regelmatig gastblogs.

            Wat mij altijd aangetrokken heeft tot de Sociëteit van Jezus is haar internationaliteit. Daar heeft ze mij persoonlijk nooit tekort in gedaan. Dankzij haar heb ik mijn noviciaatsjaren in Birmingham doorgebracht, studeer ik in New York en ben ik nu in Jordanië voor een studie Arabisch. Ik zie mijzelf als gevoelig voor verschillen tussen culturen en levensnormen. Maar helaas …

            In Jordanië loop ik constant tegen mij eigen vooroordelen aan. Oh, een groep jonge mannen die op straat samen koffie drinken, daar loop ik toch maar met een boogje omheen. Die meisjes daar: toch jammer, dat ze hun haar moeten bedekken. Waarom is de Islam zo denigrerend jegens vrouwen? Natuurlijk wil een taxichauffeur of winkelier me oplichten want hij is Arabier… etc.

            Ik schaam me ervoor. Uiteindelijk maak ik deze niet op grond van wat ik weet, maar op grond van wat ik denk te weten. Die jongens, ik ken ze niet, waarom beoordeel ze dan op louter uiterlijk? Noch heb ik veel besef van de Islam; waarom zou ik de hijab dan moeten beoordelen vanuit mijn eigen Christen en West-Europees perspectief.


-->
Uit ervaring weet ik nu dat de doorsnee Arabier vriendelijk en behulpzaam is. Dat is het beste medicijn, ervaring en contact met de ander! Mijn tijd hier leert me langzaam deze ander te leren kennen; zoals ik die ‘ander’ ben voor hen.

Reacties

renée zei…
waarom kan ik niet geloven in de duisternis van gods INwezigheid in mij???????
een kreet die op een andere plaats hoort....maar niet weet hoe te gebruiken,Nikolaas.ik denk dat het FEED BACK IS ! Krijg ik ooit antwoord?
Dank voor GR !

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj