Een jezuïet als inspiratie op een koninklijk huwelijk!

In zijn homilie voor het huwelijk van Harry and Meghan, verwees bisschop Michael Curry uitvoerig naar de Franse jezuïet Teilhard de Chardin. Hieronder lees de vertaling.

Wijlen de Franse jezuïet Pierre Teilhard de Chardin was tegelijkertijd wetenschapper, rooms-katholieke priester, theoloog, en een echte mysticus. Hij was een van de grote geesten en geesten van de 20e eeuw. Hij suggereerde dat de ontdekking en het gebruik van vuur een van de grote technologische ontdekkingen van de menselijke geschiedenis was. Het vuur maakte het mogelijk om voedsel te koken en daardoor verminderde het de verspreiding van ziekte. Vuur maakte het mogelijk om zich te verwarmen in koude klimaten, waardoor migratie van mensen mogelijk werd. Vuur maakte de bronstijd, de ijzertijd, de industriële revolutie mogelijk. Als u vanochtend naar hier reed, was dat deels te wijten aan het vuur van de harnasgordel. Ik vloog hierheen vanuit de VS dankzij gecontroleerde verbranding van vuur. Vuur is betrokken bij de uitzending van deze bruiloft over de hele wereld. En we kunnen elkaar sms'en, twitteren, e-mailen en op andere manier met elkaar in contact treden dankzij het vuur. Vuur was een van de grote technologische ontdekkingen van de mensheid.

In dit kader zei de Chardin dat als de mens ooit de energieën van de liefde zou aanwenden, we voor de tweede keer in de wereldgeschiedenis vuur zouden hebben ontdekt. Liefde is het vuur en de energie van het echte leven!

Reacties

renée zei…
Dank voor de diepte en de begeestering van die woorden !!!
De Geest is vuur in duisternis en koude - bron van energie ten leve !
Wat mooi. Het is het diepste gemis, het verlangen van ieder mens.
Jezus kwam. Op aarde om vuur te brengen...... De uitweg uit ellende.
Anoniem zei…
Ja, ik vond het zo scherpzinnig.
ankoba zei…
Ondanks de woorden van bisschop Curry staat in Nederland de Stichting Teilhard de Chardin op springen door de leeftijd van de webmaster Henk Hogeboom-van Buggenum en ook en vooral door gebrek aan belangstelling voor Teilhard.

Ook na bisschop Curry is er in Nederland geen krant die een woord aan Teilhard wijt, in tegenstelling tot de V.S.waar Teilhard bijna een hause lijkt. Wie gaat er in dit gat springen? De Jezuieten misschien? Dat zou ik verwachten.
Het contactadres daarvoor staat op de site van de Teihard de Chardin Stichting in Heiloo. Groet,
Anne Koole-Bart, Zeist

Meest gelezen

Over een onbeduidend nonnetje dat het leven van miljoenen mensen veranderde - homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe de duivel het liefst tewerk gaat

Kan je van Jezus houden? Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe kan ik Gods plan voor mij op het spoor komen?