Paus Franciscus over waarom je beter niet in conflict gaat


In onderstaande paragraaf  beschrijft Mark Rotsaert sj enkele aspecten van het leiderschap van Paus Franciscus, gebruikmakend van citaten uit Evangelii Gaudium. Hij noemt een aantal karakteristieken van goed leiderschap zoals Paus Franciscus dat zelf aan de dag legt en beschrijft in zijn apostolische exhortatie.

De eenheid is meer waard dan het conflict

Conflicten zijn er. Het komt er echter op aan niet in het conflict te blijven steken, maar het  uit te houden en aan te pakken – met tederheid en mededogen, in het geloof dat er aan elk conflict een oplossing is. 

Alleen dan is het mogelijk een gemeenschap in verscheidenheid te ontwikkelen. Je moet dan wel dieper kijken dan de buitenkant van het conflict en anderen in hun diepste waardigheid tegemoet treden. Maar dan moet je wel uitgaan van het principe dat de eenheid meer waard is dan het conflict. 

Solidariteit is hier het sleutelwoord : je leeft vanuit een diepe verbondenheid met elke mens. Zo worden conflicten doorleefd als zovele kostbare groeimogelijkheden.

Reacties

Anoniem zei…
Dat dit diepgaande proces gaande is wordt gezien ( b.v. tussen Palestijnen - Joodse Israeliers) en ik hoop dat de wederkerigheid van oude pijn wordt omgezet in afspraken die de verdraagzaamheid van elkaar meer In het licht gaat brengen.. Denkpatronen omzetten is een hele klus ook voor mij, binnen wat voor een situatie dat ook is.
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Het is zo toepasbaar in het dagelijks leven.
God help ons hierbij.

Meest gelezen

Zelf je vrijheid ophoesten

Pinksternoveen: de vruchten van de Geest: dag 1 - liefde

Hemelvaart, wat is dat eigenlijk? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Leren van een ondeugende grootvader en zijn kleinzoontje - dag 2 pinksternoveen