Etienne Vermeersch (+) over paus Franciscus en de jezuïeten


De dag na de verkiezing van paus Franciscus had ik het genoegen met wijlen Etienne Vermeersch - gewezen jezuïet - in gesprek te gaan over die verkiezing. Het werd een verbazend gesprek waarin een voor velen onbekend en onvermoed gelaat van Vermeersch te voorschijn kwam.

Hieronder kan je het opnieuw bekijken.

Reacties

Piet zei…
Prachtig gesprek, met zoveel aanknopingspunten...
Anoniem zei…

Hij is overleden - euthanasie.
Hij hoopte toch dat Kinderen met een down-syndroom uiteindelijk allemaal zullen uitsterven?
Ik denk dat bidden voor hem nu meer op zijn plaats is, dan hem nog aandacht te geven.
Piet zei…
Ik zei toch niets over Etienne Vermeersch, meneer of mevrouw Anoniem?
Anoniem zei…
De dag van zijn dood viel samen met de manifestatie van de spijbelaars, hoorde ik op de radio.
Ja, alleen bidden past hier.
Anoniem zei…
Een eerlijk gesprek en fijn dat dit filmpje is aangeboden. Mijn broer was een uittredende Jezuiet en ging op zeer jonge leeftijd naar het semenarie. Alle respect voor de doden een waardig man lijkt mij.
Anoniem zei…
Dat ik er geweest ben... het kan me niet schelen. Zijn ouders zouden het moeten horen.
Zijn verstand stond hem in de weg.
Piet zei…
Meneer of mevrouw Anoniem (de laatste), wat een kortzichtige reactie toch. Ik denk dat zijn ouders behoorlijk trots mogen zijn op de rijke geest die hun zoon is geworden.
Anoniem zei…
Dank voor het plaatsen van deze link - mooi gesprek !
Daniel zei…
Dank voor het plaatsen van deze link - mooi gesprek !
Luc De Cleir zei…
Dank je, Nikolaas. Mooi gesprek dat alweer tot nadenken stemt.
Met alle respect voor de overledene - ik heb ook voor hem gebeden - heb ik wel wat probleem met de bijna heiligverklaring van prof. Vermeersch, wiens geleerdheid ik niet betwijfel maar met wiens intenties van zijn rationeel denken wel wat moeilijkheden heb. Uiteindelijk was hij een utilitarist die het voor hem 'hogere nut' boven de menselijke vrijheid plaatste. IK stel met verwondering vast dat iedereen hem een grote mildheid en verdraagzaamheid toekent. Ik heb hem w<el eens anders ervaren. Ik had in een redactioneel voor Kerk en Leven (mijn 'Terzijde' van eertijds) kanttekeningen gemaakt en krotiek gegeven op een van zijn stellingen. Hij stuurde mij daarop een "recht op antwoord". Ik liet weten dat een recht op antwoord niet kan bij kritiek op teksten. Hij beld mij op met het dreigement mij voor de rechter te slepen, tenzij ik met hem op televisie in debat zou gaan. Ik heb hem gezegd dat hij best naar de rechter kon stappen. Veel sympathie voor mijn recht op meningsvrijheid had prof. Vermeersch blijkbaar niet. Htezelfde hebben veel anderen ondervonden, maar dat mag je vandaag niet vertellen, want hij is heiligverklaard.

Meest gelezen

Over een onbeduidend nonnetje dat het leven van miljoenen mensen veranderde - homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe de duivel het liefst tewerk gaat

Kan je van Jezus houden? Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe kan ik Gods plan voor mij op het spoor komen?