Hoe de bekering van een jezuïet kan leiden tot de bekering van een paus


Voor ons digitaal tijdschrift igniswebmagazine.nl schreef ik een recensie van de film "The two popes". Hieronder vind je een uittreksel. De volledige tekst vind je hier.

De film slaagt er inderdaad in de kwetsbare menselijkheid die schuilgaat achter beide pausen in het daglicht te plaatsen. Een paus is ook maar een mens die, bijvoorbeeld, graag smult van pizza en veel limonade drinkt. Bij een Argentijnse pastorale veldwerker uit die menselijke kwetsbaarheid zich anders dan bij een Duitse intellectueel. Die subtiele inkijk in de ziel maakt dat beide grote persoonlijkheden verrassend dichtbij komen en dat de film aan het einde een geur van mildheid krijgt.

Door die menselijkheid van beide pausen zo centraal te stellen raakt de film aan een wezenlijk kenmerk van wat Kerk is. De Kerk wordt gedragen door gewone mensen die fouten maken. Dit geldt ook voor de beide hoofdpersonages, hoe verschillend om niet te zeggen tegengesteld hun persoonlijkheden ook zijn.  Beiden blijken bereid de ander ernstig te nemen en zich te laten bekeren.

Reacties

Truus van Dam zei…
Hele mooie film toevallig gister avond gezien
Jammer dat het goed komt met die ene priester.
Truus van Dam zei…
Jammer dat het niet goed komt
e.harland-hazebroek zei…
Weer een waardeloze poging recente mensen op het witte doek te brengen.
Reden: we kennen ze zoals ze zijn, Wilhelmina, Juliana, Bernard, de beide Pausen. Bij allemaal zie je constant wat niet klopt. Wacht 50 jaar en met een beter verhaal valt er iets te zien.
Anoniem zei…
Bishop Robert Barron gives a balanced opinion about the movie "The Two Popes".

https://www.wordonfire.org/resources/article/the-one-pope/26140/?fbclid=IwAR3TIuXOqyItrCOs4wR-gKN1drLKEIkn7g1SSMsgS0V2FThlVCXoR4q4VZQ


Interessant artikel! Bedankt.

Meest gelezen

Het meest noodzakelijk én het makkelijkst om te vermijden voor de christen

Blijf doorgaan als je door een hel gaat - 10 ignatiaanse tips over omgaan met depressie 8/10