Zijn God en mens concurrenten?Er bestaat een oud gezegde: ‘Bid alsof alles van God afhangt; werk  alsof alles  van jou afhangt.’ Die uitspraak wordt aan Ignatius toegeschreven (al is er geen bewijs dat hij dit gezegd zou hebben). Velen zijn van mening dat deze uitspraak de ignatiaanse spiritualiteit samenvat: draag in je gebed alles over aan God, en werk dan onvermoeibaar en volhardend om Gods werk te voltooien. 
Ik zou dit liever omkeren: ‘Bid alsof alles van jou afhangt, werk alsof alles van  God afhangt.’ Dit betekent dat  bidden dringend noodzakelijk is: als alles van mij afhangt, dan is God is verplicht in te grijpen. Het plaatst ons werk ook in het juiste perspectief: als het van God afhangt, dan kunnen we het loslaten. We kunnen hard werken, maar het resultaat aan Hem overlaten. Als God verantwoordelijk is, dan kunnen wij een half resultaat aanvaarden en een mislukking verdragen.
Ignatius schrijft over werken en de menselijke inspanning in een brief aan een edelman, Jeroom Vines. Die stel ik mij voor als een druk bezette, hard werkende man. Een type dat ongelukkig wordt door de foute afloop van zijn vele projecten. ‘Een druk bezette man’, zo schrijft Ignatius, ‘moet nadenken over en uitmaken wat hij redelijkerwijs aankan, zonder zichzelf te kwellen als hij niet alles kan doen wat hij verlangt te doen. U moet geduldig zijn en niet denken dat God dingen van ons vraagt die we niet kunnen uitvoeren.’ En hij besluit met de woorden: ‘Het is helemaal niet nodig je af te matten. Doe een inspanning die gepast is om God te behagen,  en laat de rest over aan Hem die alles kan doen wat Hem behaagt.’

Jim Mannay

Reacties

Anoniem zei…
God en mens zijn een als je daar in wil en kan geloven. God gebruiken is de grote valkuil waardoor er veel mis is gegaan en nog steeds mis gaat binnen de menselijke wereld.Oprecht zijn en je inzetten en als het kan voor een breder belang dan jezelf dan ben je trouw. Zo kun je God dienen en jezelf liefhebben.
Truus van Dam zei…
Als je Zijn kracht nodig hebt krijg je die, ik heb jaren voor mijn moeder gezorgd wilde k dat nee, ik had een gezin met studerende kinderen enmijn werk en een huishouden het was te zwaar , het was niet eens het niet willen. Ze zijn dus ook niet elkaars concurenten. God is er als je Hem nodig hebt.
Een bijzondere uitlating van S.Ignatius, je kunt er wat mee. Soms heb je dat echt nodig om in evenwicht te zijn.
Een bijzondere uitlating van S.Ignatius, je kunt er wat mee. Soms heb je dat echt nodig om in evenwicht te zijn.
Anoniem zei…
Mijn emailadres MOEST gewijzigd.
Svp houd aan:
eharland-hazebroek.com
Anoniem zei…
Uw wil geschiede! Oorlog lijkt me niet de wil van God, wel hoe we om gaan met hetgeen wat ons overkomt. Het gebed kan steun en inzicht verschaffen hoe je met de ellende om gaat en überhaupt hoe je met het leven omgaat.

Meest gelezen

Zelf je vrijheid ophoesten

Pinksternoveen: de vruchten van de Geest: dag 1 - liefde

Hemelvaart, wat is dat eigenlijk? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Leren van een ondeugende grootvader en zijn kleinzoontje - dag 2 pinksternoveen