Jezuïeten en verzet: spannende en confronterende podcastserie van biddenonderweg.org


Morgen, 4 mei 2020, viert Nederland 75 jaar bevrijding. Om dit te herdenken heeft de Nederlandse jezuïet Wouter Blesgraaf voor  biddenonderweg.org een podcastserie geschreven genaamd "Jezuïeten en verzet".

Je leert er Rupert Mayer sj en Robert Regout sj kennen, twee heel verschillende persoonlijkheden en charisma's die beiden hun verzet tegen het nazi-regime met de dood hebben betaald.

Klik hier om te luisteren naar en te mediteren met deze tien podcasts.



Reacties

e.harland-hazebroek zei…
Het klinkt vreemd Robert heette Rugout (ohonetisch) en niet Reegout.
Daarna komt een verhaal over vooruitgang.
Er heerste enorme werkeloosheid.
Waar luister ik naar ?
Ik stop, wil geen halve waarheden meer horen dan kan ik niet zo goed de tv aanzetten met "het mag niet vergeten worden". Wat.. Wat hebben we geleerd ?
Anoniem zei…
Excuses: phonetish en net zo goed
Truus van Dam zei…
Wat dapper van beide , je zal er maar voor staan de Duitse Rupert is er nog het best afgekomen, maar heeft het waarschijnlijk niet kunnen verwerken vandaar waarschijnlijk de hersenbloedingen.Wemogen best stilstaan bij die vrijheid , door mensen die voor ons vochten hebben wij nu onze vrijheid.Even niet door de Lockdown maardat iswel anders. Mijn man en ik zijn van1950 van de opbouw in Nederland er was niet veel maar de mensen waren gelukkig met wat ze hadden. Tegenwoordig moeten ze allestegelijk waar wij jaren voor spaarde , ach de tijd zal het leren.
Anoniem zei…
Een mooie samenvatting. Hoe ga je om met in barre omstandigheden. Het woord trots ben ik nu anders gaan zien, het is meer draag het leed op een trotse manier en daar hoef je geen martelaar voor te zijn. Het leed verheerlijken kan immers niet. Dat kerk en staat gescheiden zijn kent haar waarde. Offers worden gegeven en het menselijk lijden brengt inzicht voort. Dat de morele natuurwetten in verschillende vaten gegoten worden is waardevol. De humanist, de filosoof, de democraat, de rechtschapen mens. God en de mens. Dank.
Mooi.Ik denk vandaag terug aan een markant man, mijn oom Jan, de jezuïet. Hij was in zijn jonge jaren een progressieve missionaris maar op leeftijd gekomen, werd hij een ultra-conservatief katholiek. Ik herinner hem hier vandaag, omdat hij ook in '40 - '45 zijn mannetje stond. Op Wikipedia wordt hij herinnerd. Met respect. https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_ten_Berge
e.harland-hazebroek zei…
Niet in een boek maar een bijzondere band met twee Jezuieten.
Ik vind ze niet in een boek, maar ze leefden voor wat het is te kiezen voor het goede.
Een kwam terug van het kamp, sprak er nooit over maar zijn gezondheid was niet goed meer, geen reden om stil te zitten.
De ander schreef, ging onverstoord zijn gang.
Ik vräag me nog altijd af waar hij de onverstoorbaarheid vandaan haalde. Nu in de hemel vraag ik nog wel eens zijn voorspraak.
Gerjan de Jong zei…
Net de laatste podcast geluisterd. Bijzonder hoe beide mannen, vanuit een totaal andere achtergrond overeind bleven. Wat hen verbond was het grenzeloze vertrouwen in God en daarmee in de boodschap van het Evangelie. Zou mij herlukken? Is een vraag, die doorklinkt in de podcast. Ik kan en wil daar geen antwoord op geven. In mijn comfortabele omgeving, ondanks Corona maatregelen, zou het wel heel makkelijk zijn om daar met "Ja" op te antwoorden. Maar het leven van beide mannen zal mij in ieder geval niet meer onberoerd laten

Meest gelezen

Het echte schandaal van het christendom - Bernard Sesboüé sj

Advent, een vreemde en wellicht confronterende uitnodiging - Een nieuwe serie van Nikolaas Sintobin sj (1/4)

Wat als het bidden echt "niet leuk" is?

Durf jij de Advent aan in jouw leven? - Aangrijpend en bevragend advents-videootje

Wat Herman Van Rompuy ontdekte in mijn nieuwste boek: "Op het kompas van de vreugde"

Ook een haan kan overdrijven - wel heel bijzondere video

"Zie, Ik begin iets nieuws" - Geef anderen de kans om deel te nemen aan onze adventsretraite