De durf van de ignatiaanse spiritualiteit: wat wil dat zeggen?


Vroeger werd ik getroffen door de durf van de ignatiaanse spiritualiteit. De vraag die gesteld wordt in de Geestelijke Oefeningen is “Wat kan ik voor Christus doen?” en wanneer we zoeken naar het antwoord moeten we niet verlegen zijn. Ignatius raadt herhaaldelijk degenen die de Oefeningen doen aan om God te vragen wat ze verlangen.

Wanneer zich obstakels voordoen, moet je deze confronteren volgens het principe van agere contra – het tegenovergestelde doen. Als je geen zin hebt om te bidden, bid dan meer; als je je aangetrokken voelt tot rijkdom, geef dan wat geld weg; als je je vervelende collega helemaal beu bent, breng dan wat meer tijd met hem door.

Ignatius was niet erg geneigd om te gaan zitten en af te wachten totdat er wat zou gebeuren. Hij vertelde een jezuïet die klaagde over spirituele droogheid dat “dit heel gemakkelijk veroorzaakt kan worden door een gebrek aan vertrouwen of kleinmoedigheid en daarom kan worden genezen door het tegendeel.” Hij schreef aan de jezuïeten in Portugal: “Geen gewone prestatie zal de grote verplichtingen die u heeft om uit te blinken kunnen vervullen.”

Durf beschrijft in belangrijke mate hoe de jezuïeten zichzelf zien. “Een heilige vrijmoedigheid, ‘een zekere apostolische agressiviteit', is typisch voor onze manier van doen,” verklaarde de 34e Algemene Congregatie van de Sociëteit van Jezus in 1995.

Jim Manney

Reacties

Carla zei…
Mijn verlangens begrijpen vraagt inderdaad naar durf en moed. We zijn immers elkaars broeders en zusters. Mijn verlangens uitspreken geeft vrucht ook al pakt het anders uit dan ik hoopte.
Truus van Dam zei…
Proberen iemand die je niet mag daar tijd mee door te brengen, dat is wel de grootste moeite die je moet doen, en niet kunnen bidden komt wel vaker voor , ga dan maar wandelen in de natuur daar is Gods schepping heel duidelijk dan is bidden ook makkelijker ook als het stil is.
e.harland-hazebroek zei…
Dat is bemoedigend want je "actie wordt nooit juichend ontvangen. Er wordt zoveel afgewogen ... niet leuk, ook niet als eerdere zaken succes hadden.

Meest gelezen

Zelf je vrijheid ophoesten

Pinksternoveen: de vruchten van de Geest: dag 1 - liefde

Hemelvaart, wat is dat eigenlijk? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Leren van een ondeugende grootvader en zijn kleinzoontje - dag 2 pinksternoveen