Hoe trots een valkuil kan worden (6/8)



Voor het tijdschrift “Liefke” schreef ik een overweging over “Trots die dankbaar maakt”. Hier vind je uittreksels (6/8)

Meer dan eens schrijven we, geheel of gedeeltelijk, op eigen conto wat ons eigenlijk zo maar te beurt is gevallen. Dan kan een dynamiek op gang komen die van trots een valkuil maakt. 

Het zelfvertrouwen dat de trots bevordert kan verworden tot zelfingenomenheid en zelfs hoogmoed: ik héb en kán meer dan anderen en dus bén ik ook meer dan anderen. Ik sta boven hen verheven. 

Deze zoete illusie kan voldoening geven. Probleem is wel dat het niet waar is dat je meer waard bent dan die andere mensen. De rauwheid van het leven zal niet nalaten je hier steeds opnieuw aan te herinneren. 

Bovendien kan die hoogmoed een eenzaam wezen maken van jou. Wie zich verheven meent boven anderen heeft het namelijk moeilijk om met die anderen echt in contact te treden van gelijke tot gelijke.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Carla zei…
Ja, verdraagzaamheid rondom elkaars denken is van belang. Niet meteen denken ik ben goed gelovig en daarom naïef. Trots op mijn geloof ben ik niet daar er weinig is om trots over te zijn. Het is een gevoel dat ik koester omdat het waarden heeft en die hebben niets met trots te maken. Ik hou er ook niet van om er bij te horen, dat geeft me eveneens geen trots gevoel. Wel dat ik een keer een mooie tekst van het Joh. Evangelie mocht voorlezen. Het was de tekst die me liet gloeien.
Truus van Dam zei…
Een beetje trots kan geen kwaad heef ook met zelfverzekerdheid te maken. En dat laat ik me door niemand afnemen.Voor het eerst naar de H. Mis geweest de pater reikte de Communie uit met een handschoen .Ook een beetje trots als 3 dubbel risicopatient. Sorry dus toch trots is geen hoogmoed.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj