Zet paus Franciscus deur op kier voor toekomstige wijding van vrouwen?

 

Enkele ongeruste kardinalen hebben deze zomer aan paus Franciscus vragen gesteld  over vijf leerstellige punten. Op 2 oktober 2023 is het antwoord gepubliceerd. Het is ondertekend door de paus zelf. Wellicht heeft hij dit antwoord nú publiek gemaakt omdat hij er meerdere punten verheldert die van belang zijn voor de Synode die weldra begint.

 

Aan de paus werd onder meer een vraag gesteld over de mogelijkheid van de wijding van vrouwen.

 

Ook dit antwoord van Franciscus is verhelderend. Als je aandachtig het slot leest, dan komt er een opening die wellicht ongehoord is uit de mond van een paus.

 

De paus begint met te stellen dat het gemeenschappelijk priesterschap van de gelovigen niet als minderwaardig mag worden beschouwd ten aanzien van het ambtelijk (gewijd) priesterschap.

 

Vervolgens schrijft hij dat Johannes Paulus II heeft gesteld dat de dat de onmogelijkheid van het verlenen van de priesterwijding aan vrouwen definitief  is. Franciscus preciseert hierbij, steeds verwijzend naar Johannes Paulus II, dat het priesterschap geen superioriteit verleent. Wel dat het helemaal gericht is op het dienen van de gelovigen.

 

De paus eindigt zijn antwoord op deze vraag door na te denken over wat het betekent dat er een definitieve uitspraak is over de onmogelijkheid van de wijding van vrouwen in de RKK. Ik laat hem zelf aan het woord:

 

Aan de andere kant moeten we, om heel precies te zijn, erkennen dat een duidelijke en gezaghebbende leer over de precieze aard van een "definitieve verklaring" nog niet volledig ontwikkeld is. Het is geen dogmatische definitie en toch moet iedereen zich eraan houden. Niemand kan het openlijk tegenspreken en toch kan het onderwerp van studie zijn, zoals het geval is met de geldigheid van wijdingen in de Anglicaanse gemeenschap.

 

Anders gezegd, de paus stelt vast dat op dit ogenblik de leer van de RKK is dat vrouwen niet kunnen worden gewijd tot priester. Tegelijk stelt hij dat dit geen dogmatische definitie is. Het raakt dus niet aan de onveranderlijke kern van het geloof. Hij geeft ook toestemming om er onderzoek naar te doen. 


Met andere woorden, de deur voor een mogelijke wijding van vrouwen is niet definitief gesloten. Integendeel, ze wordt nu, voor het eerst, op een kier gezet.

Reacties

Anoniem zei…
Uiteraard een mooie open houding. Toch vraag ik me af of er niet beter meer dringender vragen op de agenda komen. Ook in de keuze of niet keuze om vrouwen tot het priesterschap toe te laten speelt het aspect van gelijkwaardigheid van vrouwen en mannen aan elkaar een fundamentele rol. In de media en publicaties krijgen vrouwen die een verantwoordelijke taak krijgen in de Kerk (Rome) veel aandacht. Dat is positief en getuigt eveneens van de uitzonderlijke situatie. Het bevestigt het ongewone! De machtsverhoudingen zijn het meest fundamentele probleem omdat ze een uitwas zijn uit lang vervlogen tijden waar de Kerk en de adel een machtspositie hadden, waar zij top-down orders uitvaardigden. In zoveel facetten van het leven en ook van de Kerk leeft die houding nog steeds voort.
Geduld is een mooie deugd maar is ze eindeloos? Ze vraagt blijkbaar om over generaties, eeuwen heen tot volharding.
Marie Claire zei…
Dat is de vraag ...of geduld eindeloos is,men klopt nu al dertig jaar op dezelfde nagel,ondertussen is de Kerk in crisis en zijn er geen voorgangers meer!!
Birke Geurts zei…
Kan men werkelijk een roeping ter discussie stellen Vd vrouw tot het priesterambt ?
Er was al een glazen (heren)plafond dat toch wordt doorbroken vroeg of laat. Maar vwb de RK kerk betreft begrijpen de ongeruste kardinalen nog steeds niet dat een dergelijke roeping door God ingegeven is en niet door ego al dan traditie die men tracht vast te houden. Ik begrijp niet dat zo’n discussie blijft voortwoekeren anno 2023, in een bolwerk van alleen mannen. Alleen dat al, kan niet juist zijn.
Elisabeth W zei…
Iedereen is priester, profeet, koning. Wat is het profeet. Wat wil ik meer. Ik buugvoor God alleen en niemand moetvoor mij buugen. Moeten we persé hetzelfde zijn als de ' andere' die per definitie anders is. Ik werk op een school opgericht door vrouwen. Wat een kracht en gezonde eigenwaarde ging van hen uit. God schiep man en vrouw en zag dat het goed was. Laat mij vrouw zijn en mannen man. Laat hen aan grote toekomst bouwen, de wereld valt of staat met Zijn vrouwen. Iedereen happy. Amen.
Elisabeth W zei…
Wat is het probleem...niet de profeet. Kakelende kippen hebben aan 1 haan genoeg...allons rire un peu:)

Meest gelezen

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)