Een kind opvoeden ... zoals God de continenten geschapen heeftIn deze serie bied ik tien beschouwingen aan over opvoeden tot vrijheid. Ze zijn alle rechtstreeks of onrechtstreeks geïnspireerd aan de ignatiaanse traditie. (9/10)

 God heeft de mens geschapen zoals hij de continenten heeft geschapen : door zich terug te trekken”.  (Hölderling).

Een kind met vrijheid leren omgaan betekent niet het kind aan zijn lot overlaten. Het is wel een lange leerschool – zowel voor ouder als voor kind  - om zich geleidelijk aan terug te trekken, op een doordachte en bewuste manier. Uiteindelijk zal het kind het zelf moeten doen.

Vandaar dat het zo belangrijk is om het kind te leren keuzes maken, te beginnen met kleintjes. Elke keuze die het zelf kind kan maken, wordt best aan het kind overgelaten. Uiteraard, in functie van de leeftijd van het kind, en dus geleidelijk aan.

Reacties

Anoniem zei…
Inderdaad, wil je kaas of vlees, wil je melk of thee, wil je nu er mee stoppen of zal ik je even in de gang zetten? Het lijkt zo simpel, maar de dag is lang hoor ik soms ouders ( o.a.ook mijn dochter ) zeggen. Geduld is een schone zaak en kinderen zijn geschenken, daarom gaat veel vanuit liefde voor het kind.

Meest gelezen

Hoe vermijden dat duistere machten vrij spel krijgen?