Gebedstip: Verstrooid tijdens het bidden: wat nu?


Je hebt het ogenblik bepaald waarop je bidden gaat, de plaats is gekozen, en je hebt een houding gevonden waarin je een tijdje onverstoord bidden kan. Maar dan gebeurt het: ‘Heb ik de oven in de keuken wel afgezet?’ ‘Niet vergeten Ria af te halen van school’. ‘Moet de buurman precies nu weer het gras maaien?’ Ieder kent het: de verstrooidheden die binnensluipen tijdens het bidden. 

Vervelend, storend, niet te vermijden? Wees gerust, ook een bidder sinds jaren kent ze. Ook hij of zij heeft ermee te maken. Wat kan je ermee doen? Het sleutelwoord is geduld. Veel geduld zal je helpen: niet onder druk te gebruiken maar met een zekere humor. Weet dat jij degene bent die uiteindelijk toelaat waarmee je in je denken en voelen, in je bidden bezig bent. Erken de gedachten die ongevraagd bij je binnenkomen maar probeer er verder geen aandacht aan te besteden. Keer telkens rustig terug tot je gebed, zonder je op te winden, zonder verwijt. Keer terug, vijf, tien, twintig keer na elkaar. Bied onze Heer je tijd en je aandacht. 

Toch kan het gebeuren dat een gebeurtenis, een persoon of een vraag je buitenmate voor de geest komt. In dit geval kan het goed zijn dit onze Heer in je gebed voor te leggen en er tijdelijk voorrang aan te geven.

Team Oude Abdij Drongen

Reacties

Christine zei…
Je kunt alles met God bespreken dan is er nooit een probleem.........

Meest gelezen

Over een onbeduidend nonnetje dat het leven van miljoenen mensen veranderde - homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe de duivel het liefst tewerk gaat

Kan je van Jezus houden? Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe kan ik Gods plan voor mij op het spoor komen?