Eros


Bovenaan op de titelpagina van “De standaard” staat de laatste tijd een publiciteit voor erotische tekeningen. Tot voor enkele jaren stond op die plaats het logo: AVV, VVK (Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Christus).

Wel iets anders. En toch is er meer dan één link.

De gedrevenheid van Eros is misschien wel de sterkste aangeboren kracht in de mens. Ook in de gelovige mens. Maar Eros moet bevrijd worden van zichzelf. Hij moet aangevuld, opengetrokken en gehumaniseerd worden.

De mens die niet gedreven wordt door het verlangen dat Eros is dreigt te vervallen in lusteloosheid en passiviteit. Maar als, op welke wijze dan ook, de Agapè niet duurzaam wordt geënt op de Eros, dan dreigt Eros een snelweg te worden naar bitterheid, frustratie en hopeloosheid.

Nogal wat vormen van hedendaagse kunst illustreren dit.

Enkel Eros en Agapè samen maken de mens ten volle tot mens.

Reacties

Anoniem zei…
De kunstenaar maakte een bijzonder harmonieuze verbinding tussen eros en agapè. Er is rust. Heeft eros vandaag de frontpagina nodig opdat we ze eerst tenvolle te leren waarderen, want in het verleden werd ze al te vaak verdrongen naar de duistere kamers van het leven of is de blikvanger een symptoom van de tijdsgeest waarbij de ik-beleving centraal staat?
Een tip aan de redactie van De Standaard om "kunstenaars van de verbinding" te promoten. Een uitdaging voor hen, een geschenk voor de lezer.

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)