Niet correctIn de eerste helft van het jaar is er steeds voldoende geweest. En in de tweede helft van dit jaar was er niet echt te veel. En toch is de prijs van de ruwe olie eerst gestegen tot 150$ per vat, om vervolgens te dalen tot minder dan 50$ dollar per vat. Gisteren las ik in “De Tijd” dat specialisten het voor mogelijk houden dat de prijs verder zou dalen tot 25$, ttz 1/6 van de prijs van voorbije zomer …

Het marktmechanisme is de motor van het wereldwijde economisch systeem. En het economisch systeem is de eerste bekommernis van de politici. De politieke leiders van de grote wereldmachten zijn thans druk bezig om middels massale plannen met onvoorstelbare financiële injecties de vraag terug op te vijzelen.

De economen en de beleidsmakers beschikken nu gelukkig over heel wat instrumenten waardoor de gevolgen van deze systeemcrisis kunnen verzacht worden. Maar of ze zullen slagen in hun opzet? Op korte termijn? Op middellange termijn? Op lange termijn? Niemand die het weet. De toekomst zal het uitwijzen.

Duidelijk is wel dat het ganse systeem weinig met ratio te maken heeft. De rede lijkt hier ver zoek. Het heeft veel meer weg van een publiek geloof, een zich toevertrouwen aan een dynamiek die in laatste instantie aan elke menselijke controle ontsnapt. Weliswaar een geloof van een heel bijzondere soort. Maar toch een geloof.

Dit is wel vervelend. Want politiek niet correct. Alvast niet in het hooggeseculariseerde West-Europa waar geloof nu weliswaar terug een plaatsje aan het krijgen is, maar, officieel althans, enkel in de privésfeer.

Reacties

Meest gelezen

Over een onbeduidend nonnetje dat het leven van miljoenen mensen veranderde - homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe de duivel het liefst tewerk gaat

Kan je van Jezus houden? Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe kan ik Gods plan voor mij op het spoor komen?

Moet je dom zijn om te geloven? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de komende zondag