Wat blijft er hangen?

Na 5 jaar studies van filosofie en theologie in Parijs is medebroeder Walter Ceyssens terug in het land. In onderstaande regels reflecteert hij over wat er blijft hangen van die 5 jaar.

De vraag is nu: wat blijft van al die jaren? Een jezuïetenvorming zou geen jezuïetenvorming zijn als het alleen maar bij vergaren van kennis zou blijven.Dat óók natuurlijk, en er zijn toch wel enkele filosofische en theologische noties blijven hangen.

Maar meer nog ging het om het verwerven van een capaciteit tot reflectie, of beter: om het verwijden van de reflectie die er al was, het omvormen ervan door de confrontatie met de grootste denkers uit de geschiedenis. Een authentieke ignatiaanse vorming viseert de ontplooiing van de persoon als geheel. Als er al een sterke nadruk ligt op het verstandelijke, dan is het om dat laatste harmonieus te integreren met het hart en de ziel. Het Ware, het Mooie, het Goede gaan samen.

Naast studie en lectuur, moesten daarom ook cultuur en aandacht voor de sociale realiteit in al die tijd hun plaats krijgen, en ik ben gelukkig dat dat ook gebeurd is. Ik hoop er de vruchten van te mogen plukken in mijn verdere religieuze leven.

Walter Ceyssens sj

Reacties

Meest gelezen