Bidden om de vakantiestress aan te pakken


Vandaag verschijnt onderstaande overweging op www.gewijderuimte.org.

De zomer kan soms een super actieve periode worden. We gaan allicht meer mensen ontmoeten, of het nu onze buren zijn omdat we meer buitenshuis gaan rondlopen, of onze familie omdat wij ze gaan bezoeken of omdat zij naar ons komen. We kunnen ook nieuwe plekken opzoeken en in het buitenland nationale parken verkennen, of naar concerten en andere speciale evenementen trekken.

Meer activiteit verhoogt gewoonlijk het stressniveau, als je bijv. in een autofile vastzit of in een pretpark eindeloos op je beurt moet wachten, met overal om je  heen lawaaierige kinderen en knorrige ouders. Die massa alleen al kan de ‘zorgen-loze’ zomerdagen grondig in gevaar brengen. En niet alleen dat, want meer activiteit wordt gewoonlijk ook vertaald in meer uitgaven en in allerlei vormen van ondersteuning.

Waarom al deze extra stimuli niet gebruiken als stimuli voor dank en lof? Ja, in de bergen blijf je, bumper aan bumper rijdend, vastzitten in haarspeldbochten – maar kijk dan naar die bergen! Het strand is overbevolkt en je hebt te weinig koele drankjes met je meegebracht – maar je ligt in de zonneschijn met aan je voeten eindeloos blauw water!

Dank God dat je in het park muziek live kunt beluisteren. Dat je kinderen, als je ver weg van de stadslichten kampeert, zowaar opmerken hoeveel sterren er wel zijn. Dat er in die dagen zoveel mensen zijn die je willen ontmoeten en een tijdje met je willen praten, dat je er in geslaagd bent voldoende geld voor een paar dagen buiten bij  elkaar te krijgen. Dat je gelukkig terecht bent gekomen in een motel met op je kamer airconditioning  en een televisie die werken, ook al zijn je andere plannen die morgen in het water gevallen.


Telkens als stress de kop opsteekt, is er ook een kans om aan iets anders te denken en dank te zeggen.



Vinita Hampton

Reacties

Anoniem zei…
Hartstikke mooi , herkenbaar , in de file verbonden met mensen bidden, genieten van mensen en hen in Gods handen leggen , als je soms de stilte zoekt , vind je God overal bij mensen. nog veel gebedsmomenten in de vakantie en veel verbondenheid met mensen toegewenst ,met gebed, Mariette.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)