10 leessleutels om Paus Franciscus te ontcijferen (4/5)Twee jaar geleden werd outsider Jorge Mario Bergoglio tot paus verkozen.  Hij werd snel een van de meest populaire mensen ter wereld. Intussen is duidelijk dat niet iedereen gelukkig is met deze paus. In het bijzonder in de Romeinse curie en in behoudende kringen. Twee jaar werken aan een verbazingwekkend tempo laat zien wie die eerste paus-jezuïet wel is. Hier volgen tien leessleutels om Paus Franciscus te ontcijferen.


7.  Pontifex is een communicatief genie. Zijn lapidaire en beeldrijke uitspraken zijn gesneden brood voor de moderne media en het algemeen, en voor de sociale media in het bijzonder. Dat hij hierbij soms kort door de bocht gaat wordt de meest invloedrijke twitteraar ter wereld vlot vergeven. In het bijzonder omdat hij zich niet op een voetstuk plaatst. Hij spreekt op voet van gelijkheid: met gewone gelovigen, leiders van andere christelijke kerken of vertegenwoordigers van andere godsdiensten of politici. Heel postmodern. Sommigen kwalificeren zijn stijl als populistisch. Als dit betekent dat zijn boodschap voor de “gewone mensen” begrijpelijk is, dan ben ik het daar graag mee eens.

8.  Paus Franciscus hanteert een subtiel model van leadership. Insiders weten hoezeer het geïnspireerd is door de jezuïtische traditie. Hij is een man van overleg en subsidiariteit. Hij geeft vertrouwen en autonomie. Tegelijkertijd aarzelt hij niet om zélf te beslissen en heikele knopen door te hakken. De bisschop van Rome wil de primus inter pares zijn, de eerste onder de gelijken. Een subtiel evenwicht.


Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Johan Segers zei…
Ik hou niet van de onvolmaakte Paus Franciscus, maar wel van de steeds groeiende Jezus Christus in hem en de kerk.

Meest gelezen

Hoe vermijden dat duistere machten vrij spel krijgen?