Nikolaas Sintobin sj: waarom ik ernaar verlangde een gelofte van armoede af te leggen




Enige tijd geleden werd ik voor Family7, een Nederlandse protestantse TV-zender geïnterviewd. Onder meer over de religieuze geloften.

In dit fragment vertel ik waarom de gelofte van armoede voor mij zo belangrijk is.

Reacties

Unknown zei…
We kunnen het materiële gebruiken om naar Jezus te gaan of om Jezus na te volgen
Hoet Ingrid zei…
Daar heb ik een grote bewondering voor.
Afstand doen van een persoonlijk vermogen, van het kunnen en mogen beschikken over geld voor persoonlijke doeleinden ..
Ik begrijp zeer goed Nikolaas dat uw rijkdom en geluk niet in de materie ligt .Dat geldt ook voor mij, maar ik vraag mij af wat er gebeurt met religieuzen die ooit hun keuze herroepen.
Ik weet niet hoe de diverse "ordes" deze vorm van scheiding materieel oplossen, maar zonder rechtvaardige compensatie kan er toch geen sprake zijn van vrijheid .Ik bedoel een mens is altijd vrij en moet zich ook zo kunnen voelen ook al is de keuze gemaakt voor het leven zoals in een huwelijk.
Nogmaals, zelfs al is dat allemaal correct geregeld ,toch ik heb een mateloze bewondering voor deze keuze gemaakt door iemand die niet zonder bezit was. Je bent erg nederig als je stelt dat dit je geen moeite kost, maar ik denk dat weinig leken zich kunnen voorstellen wat dat betekent.Het staat haaks op de schraperige mentaliteit van altijd meer en meer in onze maatschappij. Dat noem ik een echt idealisme van broederlijkheid en gelijkheid .
Anoniem zei…
Ook bewondering voor uw keuze. Er wordt gedeeld, ook de zorgen voor het materële wat vrijheid geeft. Dit getuigt echter van een groot vertrouwen in medebroeders en medemensen, in de voorzienigheid, in zijn geloof en uiteindelijk in God. Vrijheid die moed en vetrouwen vraagt. Guy
Anoniem zei…
" Ignatius ' weerbarstige recept voor geluk ",
is titel van 9e hoofdstuk (van 10 ), in boek van auteur Nikolaas Sintobin SJ,
titel boek: " Leven met Ignatius " Op het kompas van de vreugde"
bladzijde 69 t/m 75.
Is fijn uitgelegd voor mij en vele mijne, te begrijpen " over "rijkdom en armoede ".
voor mij en vele mijne is die uitleg verrijkend, citeer deel tekst van subtitel, op bladzijde 74:
" Nederig zijn wil zeggen dat je aanvaardt dat je niet alles kunt. Dat je erkent dat je beperkt bent als mens en niet alles in handen hebt."
Nederigheid maakt daarom dankbaar. Het is de ervaring dat het de ander is die je groot maakt. Nederigheid is de bron van vreugde bij uitstek. Ze maakt het mogelijk om met de medemens in relatie te treden en wederzijds van elkaar, in verbondenheid, te ontvangen en te leren.Voor Ignatius is die medemens in laatste instantie God. Zozeer als de hoogmoed de relatie stukmaakt, zozeer versterkt de nederigheid de relaties met andere mensen en met God".
(einde citeren van bladzijde 74 )

Van harte deze boek(je), die " groot is in wijsheid " wil ik aanbevelen aan allen Jonge Mensen die een partner nog zoeken om samen te lezen en leren wat "essentie van Leven" is.


Anoniem zei…
Dat boekje wil ik graag hebben , ook al heb ik deze stijl of roeping van leven voor en om God (Jezus ), van dichtbij meegemaakt. En ik geloof daar ook heilig in en voel mij hier in heel gelukkig en wordt dag aan dag gesterkt met de gedachte en het vertrouwen dat mijn hemelse ouders goed zorgen voor mij. Ik bewonder en bidt voor elk die dit nastreeft in armoede , maar groot en heilig geluk voor in de plaats krijgt, dit mag blijven ervaren. dat IS het geluk dat voor de mens vredig en nog het gelukkigst is ,in het hiernamaals . Gods zegen allemaal .

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj