"Gebed van de liefdevolle aandacht" ... Quid?


6/10:  het levensgebed.

Uit de serie van tien gebedstips, geschreven door Piet van Breemen sj en Hans van Leeuwen sj
  
Voor Ignatius is dit eigenlijk na de Eucharistieviering de belangrijkste gebedsvorm, en hij schrijft voor dat iedere jezuïet daar twee keer per dag een kwartier tijd voor neemt. Wat is dat? Willi Lambert S.J. heeft er de naam “Gebed van de liefdevolle aandacht” voor bedacht. Met liefdevolle aandacht de voorbijgegane halve dag bekijken. Waar ben ik dankbaar voor? Wat heeft mij echt goed gedaan? Wat heb ik zelf echt goed gedaan? Waar mocht ik iets van God ervaren? Wat heeft mij dichter bij Hem gebracht? Het is dus echt een gebed van dankbaarheid, heel concreet afgestemd op de ervaringen van de laatste halve dag. Je zou ook kunnen zeggen: Gods liefde en zorg ontdekken in het doodgewone gebeuren of misschien ook in het ongewone van deze halve dag. Het is een uiterst positieve en realistische manier van bidden.

Maar er zit ook een andere kant aan. Juist in het licht van die positieve ervaring kan ik dan ook duidelijker zien, wat er niet goed was in mijn doen en laten. En daar ook wat tijd voor nemen. Dat ook op me in laten werken, er spijt over hebben, en bedenken, hoe ik dat voortaan beter en eerlijker kan doen.


Op die manier blijft het gebed dicht bij het gewone leven, en wordt het gewone leven meer van God vervuld. Is dat niet een ideaal, dat iedereen aantrekt?

Reacties

Meest gelezen

Waarom een jezuïet naar de hemel gaat en een dominicaan naar het vagevuur

Een vreemd mannetje waar iets heel bijzonders van uitgaat - feest van de gedaanteverandering:

Luister naar audioboek van Nikolaas Sintobin sj over ignatiaanse spiritualiteit

Vier de heilige Ignatius met een lied