"Gebed van de liefdevolle aandacht" ... Wat wil dat zeggen?


Het levensgebed.
  
Voor Ignatius is dit eigenlijk na de Eucharistieviering de belangrijkste gebedsvorm, en hij schrijft voor dat iedere jezuïet daar twee keer per dag een kwartier tijd voor neemt. Wat is dat? Willi Lambert S.J. heeft er de naam “Gebed van de liefdevolle aandacht” voor bedacht. Met liefdevolle aandacht de voorbijgegane halve dag bekijken. Waar ben ik dankbaar voor? Wat heeft mij echt goed gedaan? Wat heb ik zelf echt goed gedaan? Waar mocht ik iets van God ervaren? Wat heeft mij dichter bij Hem gebracht? Het is dus echt een gebed van dankbaarheid, heel concreet afgestemd op de ervaringen van de laatste halve dag. Je zou ook kunnen zeggen: Gods liefde en zorg ontdekken in het doodgewone gebeuren of misschien ook in het ongewone van deze halve dag. Het is een uiterst positieve en realistische manier van bidden.

Maar er zit ook een andere kant aan. Juist in het licht van die positieve ervaring kan ik dan ook duidelijker zien, wat er niet goed was in mijn doen en laten. En daar ook wat tijd voor nemen. Dat ook op me in laten werken, er spijt over hebben, en bedenken, hoe ik dat voortaan beter en eerlijker kan doen.

Op die manier blijft het gebed dicht bij het gewone leven, en wordt het gewone leven meer van God vervuld. Is dat niet een ideaal, dat iedereen aantrekt?

Piet van Breemen sj & Hans van Leeuwen sj

Reacties

Anoniem zei…
Ignatius was eigenlijk een géniale therapeut. Hij zag zeer scherp ten behoeve van geluk.

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)