Karl Rahner sj: waarom lachen een zeer ernstige zaak is


Tot het dagelijks leven behoort ook - het is althans te hopen dat dit zo is - niet slechts de ernst van de dagelijkse ar­beid, maar ook het lachen. Het lachen is een zeer ernstige zaak. Want het verraadt de mens dikwijls meer dan zijn woor­den.

Wanneer wij hier over het lachen spreken, bedoelen wij het goede lachen. Weliswaar bestaat er ook een lachen van dwazen en zon­daars, zoals de wijze Sirach ons leert, een la­chen waarover de Heer zijn vervloeking uitspreekt (Lc. 6, 25). Dit lachen is hier niet bedoeld. Wij bedoelen dat be­vrijdende lachen, dat uit een kinderlijk en blij hart komt.

Zo kan slechts hij lachen, die door de liefde tot alles en ieder de spon­tane en zich vrij uitende sympathie heeft, die alles nemen kan en zien zoals het is: het grote groot, het kleine klein, het ernstige ernstig en het lachwekkende lachend.

En omdat dit alles bestaat, en het juist zo door God gewild is, daarom moet het ook genomen worden zoals het is, moet niet alles op een zelfde wijze genomen worden en moet om het ko­mische en het lachwekkende gelachen worden.

Maar dat kan slechts hij, die niet alles aan zichzelf afmeet, die vrij is van zichzelf, die de geheime sympathie met alles en ieder bezit, waarin ieder ding tot zijn recht kan komen. Maar deze bezit slechts hij die lief heeft. En zo is het goede lachen een teken van liefde, een openbaring of een oefenschool van de liefde tot alles in God.


Karl Rahner sj

Reacties

Carla zei…
Inderdaad, deze lachende vrijheid geeft een dankbaar en geruststellend gevoel wanneer je dat kunt delen.
Carla zei…
Naar aanleiding van artikelen in Trouw. Tja, en dan als vrouw lachten omdat de mannen God Hij blijven noemen en de onderdrukte mens met een slavernij verleden kan vrijuit lachen wanneer het zich erkend voelt.
Het lachten kan je soms vergaan als je slachtoffer blijft . De innerlijke glimlacht van de ik ben en wij zijn elkaars gelijken geeft kracht.
Zoek de liefde en niet het gelijk dat maakt de lach vrij. De mannen hebben in het verleden veel leed berokkend. Gelukkig zijn zij die een vrouwelijke kant in zich dragen. Amen.
Truus zei…
Slavernij is geschiedenis .Lachen is heel gezond mijn dochter en ik hebben altijd veel plezier als we samen zijn.
Carla zei…
Ps lachten moet lachen zijn. Het kind en de volwassene kunnen lachen vanuit een ontspannen geest. De geschiedenis laten voor dat wat is geweest is onmogelijk wanneer eer en geweten nog aandacht vraagt om verschoond te worden van droefheid. Eer Uw vader en moeder, de lach komt vrij bij gedeelde liefde.
Truus zei…
De mensen hebben het te veel over de slavernij, en de jodenvervolging dan?
Carla zei…
Daar zijn excuses voor aangeboden voor zover ik me herinner. De pijn blijft en de lach eveneens tijdens de ernst van het leven.
Truus zei…
Voor de slavernij hoef je geen excuses te maken.Is wel naar maar voor mij geschiedenis.Joodse mensen voor jodenvervolging zijn excuses niet genoeg.
Carla zei…
Rassen discriminatie , haat tegenover een ander volk of geloof. Hij met een hoofdletter. Alles kent diepte , zo ook de diepte van de lach . Humor , nederigheid en de waarheid raken elkaar.
Truus zei…
Discriminatie hoort niet ieder is een kind van God.maak niet uit waar je vandaan komt of wat voor geloof.
Elizabeth Harland-Hazebroek zei…
Ik vind het mooi omschreven. Je kan blij zijn met de goede lach van een ander, samen lachen is een geschenk.

Meest gelezen

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen