Paus Franciscus legt uit hoe de leerlingen leerden geloven in de verrijzenis


Na de dood van de Meester raakten de leerlingen verspreid. Hun geloof was wankel geworden. Alles leek voorbij. Al hun zekerheden vielen in duigen. Hun hoop was vervlogen. Maar nu kwam de boodschap van de vrouwen, hoe ongelooflijk die ook klonk, als een lichtstraal in de duisternis naar hen toe. Het nieuws verspreidde zich: Jezus is verrezen, precies zoals Hij het heeft gezegd. En dan gaf Hij opdracht om naar Galilea te gaan. De vrouwen hebben dit twee keer gehoord. Eerst van de engel en daarna van Jezus zelf: “Zeg hen naar Galilea te gaan, want daar zullen ze Mij zien”. “Wees niet bevreesd” en “Ga naar Galilea”.

Galilea is de plaats waar zij voor het eerst werden geroepen. Het was de plaats waar alles begon! De apostelen moesten terugkeren naar de plaats waar zij destijds werden geroepen. Jezus wandelde toen langs de oevers van het meer waar de vissers hun netten uitwierpen. Hij riep hen. Zij lieten alles achter zich en volgden Hem (Mt. 4, 18-22).

Terugkeren naar Galilea betekent alles onbevreesd herlezen in het teken van de kruisdood en haar overwinning: “Wees niet bevreesd”. Alles herlezen - Jezus’ prediking, zijn wonderen, de nieuwe gemeenschap, het enthousiasme, de tekortkomingen en zelfs het verraad - alles herlezen met het einde als vertrekpunt. Het einde is een nieuw begin, de hoogste daad van liefde.

Paus Franciscus

Reacties

Lode zei…
Dank U, Meester!
Terug naar het begin van mijn roeping... mijn doopsel.
Ja, ik vier mijn doopsel op mijn verjaardag. Echt mooi!
Willeke zei…
Heel mooi!
Rianne zei…
Zo waar...

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)