Paus Franciscus knoopt opnieuw aan met zijn jezuïetenverleden


De jezuïeten hebben in Latijns-Amerika geschiedenis geschreven, onder meer door destijds als eersten en vrijwel enigen de verdediging op te nemen van de oorspronkelijke bevolking tegen de Spaanse conquistadores, die de indianen veroordeelden tot de slavernij. Het lijkt erop alsof paus Franciscus met zijn reis doorheen Ecuador, Paraguay en Bolivia opnieuw wil aanknopen met zijn verleden als jezuïet. De jezuïeten hebben er het sociale leven sterk en blijvend getekend. In Paraguay, de derde en laatste etappe van de achtdaagse reis, bevinden zich de ruïnes van de beroemde jezuïetenmissies, die dankzij de film ‘The Mission’ van Roland Joffé wereldbekend zijn geworden. Op hun hoogtepunt, in de 18de eeuw, strekten die ‘Reducciones de Indios’, zoals de nederzettingen voor de inheemse bevolking werden genoemd, zich uit over een enorm gebied tussen Brazilië, Argentinië en Paraguay. 

Maandag ontmoette paus Franciscus in Guayaquil in Ecuador een 20-tal confraters in een ongedwongen, familiale sfeer. Een van hen was pater Paquito, 91 intussen. In de jaren 1980, toen de huidige paus nog rector was van het filosofische en theologische studiecentrum van de jezuïeten in Argentinië, was pater Paquito novicemeester in Guyaquil. Jarenlang stuurde pater Jorge Mario Bergoglio studenten naar Ecuador, waar ze onder de supervisie van Paquito hun vorming kregen. De twee hebben elkaar maar drie keer ontmoet, maar de paus is zijn confrater nooit vergeten. Maandag praatten ze ongedwongen met elkaar aan tafel en haalden ongetwijfeld heel wat souvenirs op. Om nog wat langer bij zijn confraters te kunnen blijven, offerde de paus in zijn overvolle programma zelfs zijn geliefkoosde siësta op. 


Vandaag zijn de meeste jezuïeten in Ecuador geëngageerd in de sociale sector. Sommigen trekken zich het lot aan van vrouwen die het slachtoffer van verkrachting zijn geworden en het risico lopen verstrikt te raken in de neten van mensenhandelaars. Anderen zijn op zoek naar goedkope woningen voor kansarme gezinnen en alleenstaande moeders die door hun man in de steek zijn gelaten.

Met dank aan Kerknet

Reacties

Meest gelezen

Wat Ignatius van Loyola denkt over het coronavirus

De soms pijnlijke kant van het bidden met het vijfde evangelie (2/3)

Paus Franciscus legt uit waarom Maria zo belangrijk is voor de Kerk