Is dit een ontluisterend kerstverhaal?



KERSTMIS – 2015
Jes 52,7-10     Ps  98(97), 1-6          Hebreeën 1,1-6        Joh 1,1-18.

Hieronder vind je mijn homilie voor deze kerstdag 2015

De kerstvieringen zijn de drukst bezochte vieringen van het jaar. Dat geldt voor de KB net zo goed als elders. Heel wat mensen die maar zelden naar de mis gaan, komen vandaag toch naar de eucharistie. Ook in de families heeft het kerstfeest een heel eigen karakter. Het mag dan commercieel zo uitgebuit worden, in de kerstdagen verlangen we samen te komen met onze dierbaren en te genieten van elkaars aanwezigheid. Ook als het wat spannend is in de familie. En als dat dan niet kan omdat de spanningen te groot zijn, dan voelt die pijn deze dagen een stuk scherper. Waarom eigenlijk? Wat zegt dit over wat we vandaag vieren?

Ik zou hierover met u willen nadenken vertrekkend van een uitspraak van Ruth Borrows, een oude Britse slotzuster, een karmelietes. In een interview zei deze moniale: Geloof in Jezus is een zeer, zeer zeldzaam iets.  Neen hoor, het was geen klaagzang over de secularisatie of de ontkerstening van het Westen. Wel een doorleefd inzicht, gebaseerd op de ervaring van meer dan 50 jaar bidden en intens samenleven met medezusters.  Deze vaststelling van zuster Ruth betrof, met andere woorden, de christenen zelf.  Ook onder ons, als we zuster Ruth mogen geloven, is geloof in Jezus een uiterst zeldzaam iets. Hoezo?

Laten we even kijken naar het Evangelie volgens Johannes waarvan we zonet de openingsverzen hoorden. Johannes zegt er:  Het woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoond.  Het is de, wat abstracte, wijze van Johannes om het kerstverhaal te vertellen: God is mens geworden.  Hij heeft ons bestaan gedeeld; helemaal, lichaam incluis. Niet eenmalig. Wel doorlopend. Net daarna zegt Johannes immers: Van zijn volheid hebben wij allen ontvangen: genade op genade. De Zoon van God verlangt mens te worden in elk van ons.

Heeft u dat gehoord, beste broeders en zusters? De heerlijkheid van onze Heer vraagt ons om Hem te herkennen in elke mens. Jezus wil geboren worden in u, in mij, in elk van ons. Het kerstgebeuren is een ongelofelijk statement van God. De geboorte van de tweede Adam leert ons immers dat wij niet alleen geschapen zijn naar beeld en gelijkenis van God. Kerst leert ons bovendien de reden van die gelijkenis en dus van die schoonheid: de aanwezigheid van God zelf in onze diepste kern. In dat schattige babytje, in dat lieflijk paartje, maar ook in die vervelende broer of zus van mij, in die ergerlijke collega op het werk, in al die vluchtelingen die hierheen komen, in die onuitstaanbare puber en, ja hoor, ook in onszelf. Niettegenstaande al onze gebreken en onhebbelijkheden.

Anders gezegd, echt geloven in Jezus leert ons te houden van élke mens, te beginnen met onszelf. Dat vinden wij moeilijk. Als zuster Ruth zegt dat geloof in Jezus een zeer, zeer zeldzaam iets is, dan zou het wel eens kunnen zijn dat zij daar naar verwijst: onze weerstand, ons onvermogen en soms zelfs onze weigering om het bij wijlen zo geschonden gelaat van Jezus te zien in onszelf en in onze naaste.

En tegelijkertijd, verlangen we daarnaar. Het is onze diepste, vaak onuitspreekbare hoop. Het is ons wezen zelf, dat wij gericht zijn op de ander. Meer in het bijzonder, dat niet angst, frustratie en boosheid het laatste woord hebben. Wel vergeving, mildheid en barmhartigheid. Het is maar als wij ons kunnen opstellen voor die goddelijke gaven, dat wij rust zullen vinden. Ik citeerde het daarnet reeds: Van zijn volheid hebben wij allen ontvangen: genade op genade. Kerst vieren, echt Kerst vieren, is ons openstellen voor de genade die God ons elk ogenblik van ons bestaan wil geven. Het is durven geloven dat onze diepste hoop geen illusie is. Dat de waarheid als naam liefde draagt en het gelaat heeft van een mens.

Kerst vieren is hopen en geloven dat, in het Kerstekindje, God ons tegemoet komt.  Niet ondanks ons ongeloof. Maar midden in ons ongeloof. Kerst vieren is hopen en geloven dat dat Kind ons over onze grenzen heen zal trekken. Want ook wij, gekwetste mensen, zijn gemaakt van en voor liefde.

Beste broeders en zusters, zalig Kerstfeest!

Nikolaas Sintobin sj

   

Reacties

Liang Oei zei…
Zalig Kerstfeest!
Anoniem zei…
Dank U hartelijk voor Bijzondere duidelijke Inspirerende Liefdevolle uitleg,
wat belangrijk is voor ons, begrijpen van Kerstfeest, en Liefde.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj