Novice Mark Logtenberg vertelt over zijn "experiment" in Libanon


Mark Logtenberg, 23 jaar oud,  is een Nederlandse novice in de Sociëteit van Jezus. De komende maanden zal hij regelmatig in deze blog te gast zijn met cursiefjes over de stage die hij thans loopt.

Deel 1

Als deel van het noviciaat van de jezuïeten dat ik volg in Birminham word ik onderworpen aan verschillende experimenten. Dit zijn vaak een soort stageplekken en het is de bedoeling dat je verschillende ervaringen opdoet. Vaak worden deze experimenten zo gekozen dat je buiten de eigen comfortzone geplaatst wordt. Voor mij kunnen daar voornamelijk twee dingen uit geleerd worden en deze zijn complementair. Heel simpel namelijk dat een experiment zowel een uitdaging als een leermoment is.

Het noviciaat heeft 5 van deze experimenten. No. 1 is de 30-daagse retraite aan hand van de Geestelijke Oefeningen. No. 2 is een sociaal experiment. Voor mij was dat een 5-weekse stage bij Oudezijds100, een oecumenische woongemeenschap op de wallen in Amsterdam. No. 3 was een pelgrimage door Noord-Spanje. Van Loyola naar Manresa, in de voetsporen van Ignatius. Daarbij hadden we geen geld mee en moesten we mensen vragen om eten. Inmiddels ben ik aangekomen in het 2e jaar van mijn noviciaat wat inhoudt dat ik me moet onderwerpen aan het ‘lange experiment’. Dat wil zeggen dat ik ergens 3 maanden i.p.v. 6 weken geplaatst wordt. No. 5 is wederom een 6 weken experiment en dat zal ergens in de zomer plaatsvinden.


Inmiddels ben ik begonnen met dit eerste lange experiment. Ik doe dit bij de Vluchtelingendienst van de jezuïeten (JRS) in Beiroet, Libanon. Ik werk de komende 3 maanden op het regiokantoor voor de landen in het Midden Oosten. Daarnaast zal ik ruwweg eens per week een van de verschillende werken van JRS bezoeken hier in Libanon. Deze ervaring hoop ik met u te delen.

Reacties

annie zei…
Ik zie er naar uit!
Mariamartha zei…
Wat een mooie opleiding tot waarachtig leven!
Juf Bea zei…
Mooi initiatief. Ik kijk er naar uit!
Anoniem zei…
De moeite, hou ons op de hoogte ajb, thx
Koen

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj