Nieuwjaarswens: leven met afstandsbediening?




Graag deel ik met u een stukje uit een homilie van medebroeder Hugo Roeffaers sj

“Tussen de vele wensen die ik mocht ontvangen, luidde een als volgt:

Zou het niet fijn zijn als het leven een afstandsbediening zou hebben? Terugspoelen voor alle mooie momenten. Snel vooruit  voor alle slechte momenten. En... pauze voor alle momenten waarvan je zou willen dat ze nooit voorbij gaan.

Ik moest aan deze wens denken toen ik vandaag in het Evangelie hoorde: “Zij bewaarde alles in haar hart”. Ja, ALLES, zowel de goede momenten als de pijnlijke, gelukkige EN ongelukkige momenten. Vaak isoleren we de vreugde in ons leven, juist zoals we dat met verdriet en pijn doen. In feite slingeren we  zo voortdurend tussen twee werelden. Onze vreugde zal  voorbijgaand zijn, want zij leeft alleen bij de gratie van afwezigheid van verdriet en pijn.

Echte vreugde maakt maar een kans als wij het aandurven niet langer in twee werelden te leven, maar in één werkelijkheid. Die ene werkelijkheid is doorweven van geluk en ongeluk, van leven en dood.

We kunnen voluit leven, niet omdat of zolang de dood afwezig is, maar ondanks de dood. We kunnen echte vreugde beleven, niet omdat of zolang pijn en verdriet afwezig zijn, maar in de mate wij het aandurven die pijn en dat verdriet zinvol te doorleven.”

Reacties

Anoniem zei…
Dit is een diepe waarheid èn een grote uitdaging in ons leven. Dé kern van 'mindfulness'. Een gelovig mens zou eens kunnen toepassen wat ik van een monnik las : hij richt zich iedere morgen na het opstaan tot God en bidt met omhoog gespreide armen (als teken van aanvaarding) : "Heer alles wat ik deze dag beleef draag ik aan U op", en 's avonds voor het slapengaan bidt hij opnieuw met gevouwen handen : "Heer, ik dank U voor deze dag en laat mij nu vredevol in U rusten".
Arne zei…
Mooie foto van the Royle Family��! Beste wensen Nikolaas!
Anoniem zei…
Op dit ogenblik heb ik het moeilijk. Deze woorden van H. Roeffaers helpen me vooruit. Heel veel dank...

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)