Ook de Paus is maar een mensVoorbije zaterdag bracht paus Franciscus een bezoek aan Milaan.  Zoals dat ook bij andere mensen voorkomt, moest Franciscus op een bepaald ogenblik een "boodschap" doen. Gelukkig waren er chemische toiletten in de buurt.

Het klinkt heel normaal. Té normaal volgens sommigen. Onverenigbaar met de pauselijke waardigheid. Nog maar eens een publiciteitsstunt van iemand die er niet genoeg van kan krijgen het pausambt te banaliseren en zichzelf in de kijker te werken.

Zelf vermoed ik niet dat hier een bewuste communicatiestrategie achter schuilgaat. Het ligt gewoon volledig in het verlengde van het geheel van het zijn en optreden van Franciscus. Van zijn keuze om te wonen in een studiootje, over het rijden in een kleine wagen, tot het dragen van zo eenvoudig mogelijke kledij.

Het uitoefenen van een kerkelijk ambt, welk dan ook, is dienstwerk. Geen reden voor privileges, pracht of praal. Navolging van Jezus kan enkel maar navolging zijn in nederigheid,  soberheid en dienstbaarheid.

Het is goed en nodig om daar af en toe aan herinnerd te worden. Ook op zichtbare wijze.

Er is overigens nog veel werk aan de winkel.

Ik voel dankbaarheid.
Reacties

Meest gelezen

Over een onbeduidend nonnetje dat het leven van miljoenen mensen veranderde - homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe de duivel het liefst tewerk gaat

Kan je van Jezus houden? Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe kan ik Gods plan voor mij op het spoor komen?