Over yoghurtpotjes en vasten


Een bevriend gezin telt vier jonge kinderen, tussen 10 en 4 jaar oud. De moeder heeft een eenvoudig maar goedwerkend truukje bedacht om haar jonge kinderen te helpen om zelf te leren kiezen om te vasten. Op kindermaat, weliswaar. Maar volwassenen kunnen er misschien ook een puntje aan zuigen.

Op het aanrecht in de keuken staan vier plastieken yoghurtpotjes, omgebouwd tot spaarpotjes. Elke avond als de kinderen hun dagelijks snoepje krijgen mogen ze kiezen: ofwel het snoepje, ofwel stopt mama in het spaarpotje 20 cent voor de “arme kindjes" of voor een bedelaar in de buurt.

En het lukt nog ook. Tot nog toe zijn steevast de vier vingers tegelijk de lucht ingegaan. Meer nog. Het oudste dochtertje vond dat ze ook best wel een cent uit haar eigen spaarpot kon toevoegen aan het bedragje dat mama in haar yoghurtpotje had gestopt. Meteen hierop besloot de op haar volgende broer dat hij het dubbele bedrag kon schenken. Waarop de oudste van het gezelschap de eer aan zichzelf hield en het bedrag op haar beurt verdubbelde.

Wedijver kan positief werken. Vasten kan een bron van vreugde zijn. Je kan het allemaal leren.

Reacties

Meest gelezen

Hoe een capucino het verschil kan maken als je van de ene dag op de andere invalide wordt: het getuigenis van Jurjen

Bestaat atheïsme echt? Het antwoord van Lode Van Hecke, abt van Orval

Begeleiding genieten: een dubbelgeschenk (1/4)

Het sterfbed als leessleutel voor de ontmoeting met Jezus - homilie van Nikolaas Sintobin sj