Is geloven echt zo vreemd?Geloven, wat is dat eigenlijk? Aan de hand van 3 paradoxen probeer ik daar in deze serie van 7 posts iets over uit te leggen (1/7)

Paradox nr 1 (a) : Geloven is even evident als horen en zien ó Geloof in God lijkt voorbehouden voor een kleine groep

a)      Geloven als basisvoorwaarde voor mens-zijn

Om te leven in de werkelijkheid - die ruimer is dan jezelf - moet je uit je zelf durven treden en leren contact te maken met de wereld buiten jou. Mens worden en dus de hele opvoeding heeft hier alles mee te maken. Het kind staat voor de uitdaging om het veilige en besloten cocon van het ikje te verlaten om naar de ruimere wereld toe te durven gaan, in het bijzonder ook naar de andere mens. De beperking van het autistische kind is precies dat het het hier moeilijk mee heeft en dat het dreigt opgesloten te blijven in zichzelf.

Essentieel bij dit naar buiten treden is dat je het aandurft om te vertrouwen in iets of iemand die je niet volledig kunt controleren, die je ontsnapt, die je te boven gaat, maar waar je toch op rekent.

ð  Als je de eerste keer fietst zonder zijwieltjes,
ð  als je voor het eerst zwemt zonder bandje,
ð  als je je intimiteit opent voor een vriend of vriendin,
ð  als je een levenspartner kiest ….

dan is daar steeds een belangrijke dosis onzekerheid, een onbekende en ongrijpbare factor die je er bij moet nemen. Het gaat hier niet over weten met zekerheid dat je niet zal vallen, dat de ander je zal respecteren. Er is steeds een stuk sprong in het onbekende. Want de volledige zekerheid heb je nooit. Wie deze sprong niet of moeilijk durft te wagen die zal het heel moeilijk hebben om zich ten volle te kunnen ontplooien als mens.

Eigenlijk gaat het hier over geloven. En eigenlijk doen we dit voortdurend. Ik kan dit blogbericht niet schrijven als ik niet ergens geloof dat de bezoeker van deze blog minstens een beetje geïnteresseerd zijn in wat ik te zeggen heb. Met andere woorden, geloven, als basishouding in het leven, is helemaal niet zo’n speciale houding. Het is eigenlijk, op de keper beschouwd, gemeenschappelijk aan alle mensen. Meer nog, misschien zegt dat “geloven” wel iets over het mens zijn op zich? 

Reacties

Anoniem zei…
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Trees zei…
Heel begrijpelijk, zo eenvoudig is het. Dank je om het even zo helder te stellen

Meest gelezen

Drie tips om katholiek te blijven in tijden van misbruikcrisis

Theresia van Lisieux legt uit waarom ze onmogelijk angst kan hebben voor God

Het beste medicijn tegen hoogmoed