Nikolaas Sintobin sj over die twee minuten per dag die het verschil kunnen uitmaken



Gisteren werd ik geïnterviewd door de Groot Nieuws Radio over bidden. Hieronder het artikeltje dat de redacteuren eruit distilleerden.
Het maakt een enorm verschil of je even de tijd neemt voor gebed, dan dat je helemaal niks doet. Dat zegt internetpastor Nikolaas Sintobin dinsdagochtend op Groot Nieuws Radio. "Al bid je maar twee minuutjes per dag. Als je dat regelmatig doet, maakt dat verschil van de kwaliteit van je verbondenheid met God." Volgens de jezuïet heeft iedereen de mogelijkheid om twee minuten vrij te maken per dag.
In die twee minuten hoef je eigenlijk niet zoveel te doen, denkt Sintobin. "Het is belangrijk om de stilte in te gaan, dat je stil valt. Je kan iets zeggen, maar je kan net zo goed niks zeggen. Iets wat mij helpt als ik weinig tijd heb is om even stil te vallen en dan God te danken. Om terug te blikken, wat heb ik in de voorbije uren meegemaakt en waar heb ik vreugde in mijn hart ervaren." Volgens Sintobin is de Heer danken de mooiste vorm van gebed die er bestaat.
Als Sintobin het gebed nalaat, dan mist hij "de zuurstof" in zijn leven. Volgens hem moet het geloofsleven, zoals in een relatie met een partner, ook onderhouden en gevoed worden. Het gebed is een van de belangrijkste manieren om de verbondenheid met de Heer te voeden.
Als je maar heel af en toe bidt, wordt het moeilijker om in kortre tijd echt bij de Heer te komen, vertelt Sintobin. "Hoe vaker je bidt, hoe sterker je gebedstechniek wordt. Als je regelmatig bidt, zal het makkelijker gaan, kom je sneller to the point." Wat dat betreft: oefening baart kunst, aldus de internetpastor.
Er zijn volgens Sintobin geen algemene regels over hoe je moet bidden. "De beste vorm van gebed is de vorm die jou helpt."
-->

Reacties

Christine zei…
verbondenheid met God te kunnen voelen elke dag is voor mij van wezenlijk belang en dus maak ik tijd vrij om stil te vallen in dankbaarheid...elke dag opnieuw
Anoniem zei…
Elke morgen even de stilte opzoeken voor gebed en/of het lezen van een bijbelfragment is voor mij onmisbaar geestelijk voedsel.
Anoniem zei…
Dit moést ik lezen :-) Ik ben altijd ongerust of ik niet anders zou moeten bidden. Niet ongerust meer nu: dank je!

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj