Hoe het komt dat je kan leven zonder internet en dat dit nog goed is ook
In zijn Geestelijke Oefeningen geeft Ignatius van Loyola  regels om overdaad in het eten te voorkomen. Het is boeiend om de wijsheid van Ignatius in dialoog te laten treden met de uitdagingen waar de digitale omgeving ons voor plaats. De ervaring leert immers dat internet aanleiding kan zijn tot onvrijheid en verslaving.

In onderstaande bijdragen worden de acht oorspronkelijke regels van Ignatius toegepast op de digitale omgeving. (3/4)

5.  Blijf jezelf

Vermijd dat de digitale component van je leven geïsoleerd raakt van de rest van je leven. De bekoring van anonimiteit pak je het best aan met transparantie. Je ware identiteit verbergen of spelen met schuilnamen leidt nergens toe. Transparantie helpt om je eigen menselijkheid in de digitale omgeving een authentieke plaats te geven. Het helpt als je de digitale omgeving beschouwt als een relationeel platform waar we, net als Jezus, in contact kunnen treden met andere mensen, zoals we zijn.

6. Zorg voor off-line levensruimte

Respecteer je eigen ritme en noden. Gun jezelf ruimte en tijd voor innerlijk leven en digitale stilte. Zorg ervoor dat je niet steeds mobiele en andere apparaten om je heen hebt. Laat niet toe dat je om de haverklap gestoord wordt: schakel alarmen en geluidssignalen uit. Waak erover dat er tijdstippen zijn waar je echt alleen kan zijn en waar jij bepaalt hoe en wanneer je voor God komt, zonder apparaten of andere potentiële afleiding.

Nikolaas Sintobin sj

--> Internetpastor

Reacties

koos K. zei…
Dank voor het delen van deze waardevolle informatie!
Pas over gehad met de Pastoor, niet nuttig maar nodig, met uitzondering om tot
meditatie,mee bidden, een preek 2x te beluisteren.

Maar dit volhouden...
Dank

Meest gelezen

Hoe je een crisis kan ombuigen naar een weg van groei (4/6)

Wat je zélf kan doen om de crisis te lijf te gaan: concrete tips van Ignatius van Loyola (5/6)

Waarom heiligen vaak niet makkelijk zijn in de omgang - homilie van Nikolaas Sintobin sj