Tips om internetverslaving tegen te gaan


In zijn Geestelijke Oefeningen geeft Ignatius van Loyola  regels om overdaad in het eten te voorkomen. Het is boeiend om de wijsheid van Ignatius in dialoog te laten treden met de uitdagingen waar de digitale omgeving ons voor plaats. De ervaring leert immers dat internet aanleiding kan zijn tot onvrijheid en verslaving.

In onderstaande bijdragen worden de acht oorspronkelijke regels van Ignatius toegepast op de digitale omgeving. (4/4)

7. Baas in eigen huis

Vermijd zomaar te surfen op het web, zonder te weten waarheen of waarom. Laat het internet jouw tijdsbeheer niet overnemen. Als je je e-mailprogramma of een zoekmotor opent is het belangrijk daar een reden voor te hebben en je daar ook aan te houden. Krijg je tijdens het surfen interessante ideeën, schrijf ze neer en ga er pas te gelegener tijd mee aan de slag. Laat je aandacht niet voortdurend onderbroken wordt door mails en berichten allerhande. Instrumenten als bladwijzers en leeslijsten kunnen helpen om niet afgeleid te worden.

8. Plan

Om te vermijden de controle over je digitale leven te verliezen, is het goed te plannen. Zo kan je bijvoorbeeld aan het einde van de werkdag, als de druk om online te gaan minder hoog is, de komende dag plannen. Je kan objectieven bepalen inzake welke apparaten je hoelang gaat gebruiken. Wees bijzonder waakzaam voor de avond en de nacht. De technologie heeft dan de neiging om tijd en ruimte in te nemen die belangrijk zijn voor de noodzakelijke rust en stilte.

Deze “geboden” willen je helpen om de digitale technologie bewuster te gebruiken. Zij biedt eindeloze mogelijkheden om goed te doen. Het is niet de bedoeling om je bij het gebruik ervan te laten leiden door angst. Het zou echter naïef zijn de mogelijke negatieve aspecten van een onbezonnen gebruik te ontkennen.

Nikolaas Sintobin sj

Internetpastor

Reacties

Meest gelezen

Het meest noodzakelijk én het makkelijkst om te vermijden voor de christen

Blijf doorgaan als je door een hel gaat - 10 ignatiaanse tips over omgaan met depressie 8/10