De echte oorzaak van het lijden


Anthony de Mello sj (1931 – 1987) was een  Indisch jezuïet en psychotherapeut. Hij had veel aandacht voor de dialoog tussen de ignatiaanse spiritualiteit en de Indische wijsheidstraditie. De Mello is bekend om zijn korte verhaaltjes.

De leerlingen discussieerden druk over de oorzaak van het menselijk lijden.

Sommigen zeiden dat dit kwam door egoïsme; anderen door misleiding; weer anderen door het onvermogen het ware van het onware te scheiden.

Toen men de vraag aan de wijze voorlegde zei hij: “Al het lijden komt voort uit het onvermogen om in zijn eentje de stilte in te gaan.”

Anthony de Mello sj

Reacties

Jean zei…
Toch een beetje zwakke, simplistische uitleg.... die misschien geldt voor het persoonlijk, individueel lijden, maar niet voor een lijden dat veroorzaakt wordt door natuurrampen, oorlog, hongersnood,... en die ganse groepen mensen treft.
Juf Mieke zei…
Het lijden veroorzaakt door het verlies van een kind is immens zwaar. De weg naar de stilte vind ik persoonlijk niet de optimale heling. Eigenlijk val je automatisch in de stilte na zo’n dramatisch gebeuren. Het is zeer belangrijk om dan mensen om je heen te hebben die je weer optillen en je voor een stuk uit dit stille lijden halen. Het opnieuw zoeken naar evenwicht en licht vraagt veel tijd en geduld.
Ik ben heel dankbaar voor die vele mensen die mij uit mijn stilte haalden.
De Stilte zorgt voor evenwicht en balans in je leven. www.DeKrachtvandeStilte.be/missie

Meest gelezen

Over een onbeduidend nonnetje dat het leven van miljoenen mensen veranderde - homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe de duivel het liefst tewerk gaat

Kan je van Jezus houden? Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor deze zondag

Hoe kan ik Gods plan voor mij op het spoor komen?