Wat nodig is om barmhartig te kunnen zijn




Wat je kan doen overeind komen wanneer je gewond neerligt, is de barmhartigheid waarmee een ander je tegemoet komt. Lucas vertaalt de oproep van Jezus als: “Wees barmhartig, zoals je hemelse Vader barmhartig is“ (Lc 6,36). Misschien is barmhartigheid wel het sleutelwoord in de goede boodschap van Jezus. Barmhartigheid zal dan ook het hart uitmaken van een spiritualiteit van de onvolmaaktheid. 

Het mooie, misschien wat verouderde woord ‘mededogen‘ verwoordt goed waar het om gaat. Het betekent: de ander mee dragen, zoals de barmhartige Samaritaan doet met de man die gewond langs de weg ligt. Wie door mededogen bewogen wordt, stelt zich niet hoger op dan de ander, hij kijkt niet op anderen neer, hij knielt naast hem neer. De ander, hoe gewond hij ook is, hoe zondig ook, is mijns gelijke. 

Je moet barmhartigheid ondervonden hebben om zelf voor anderen barmhartig te kunnen zijn, vergevingsgezind – altijd weer. Zó gelijken we op God – in het klein dan, in onze onvolmaaktheid.

Mark Rotsaert sj

Reacties

Anoniem zei…
Matthéûs 7:12 Behandel andere mensen dus zoals je zelf graag behandeld wilt worden, want dat is waar het om gaat in de Wet en de Profeten.
Anoniem zei…
Wanneer iemand veel leed heeft ondergaan en geplaagd wordt met de 'waarom ik' vraag en ik mijn onhandigheid en mededogen voelde heb ik een paar dagen later een kaartje geschreven met de woorden God is bij je. Ik weet dat ze daar kracht uit haalt omdat we het daar wel eens over hebben. Het vinden van de juiste woorden deed me goed en ik hoop haar ook. Een waarom vraag kan niet altijd beantwoord worden het woord 'aanvaarden' kan strijd oproepen want soms is iets moeilijk te aanvaarden. Dat God's nabijheid troost kan bieden of kracht kan geven wordt in stilte ervaren.
Anoniem zei…
Oordeel niet, las ik net bij Mat.7:12 , de vraag 'waarom ik' hoeft niet beantwoord te worden .
Anoniem zei…
Als je barmhartigheid ondervond kan je het aan een ander aanbieden.
Dit helpt mij ten diepste als vrijwillig aalmoezenier om figuurlijk naast de gevangen mens te knielen om naar hem te luisteren.
Ik denk ,voel,ervaar dat dit wezenlijk is voor onze taak.

Ingrid Hoet.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen