Begeleiding genieten: een dubbelgeschenk (1/4)Vera ontdekte enkele jaren geleden de ignatiaanse spiritualiteit en de ermee gepaard gaande geestelijke begeleiding. In onderstaande reeks reflecteert ze over wat dit voor haar betekent.

Op een dag sprak een vriendin me over Ignatius en stelde ze me de vraag of de Geestelijke Oefeningen iets voor mij zouden kunnen betekenen.  Dankbaar ben ik voor de tip die ik kreeg en dankbaar voor de bereidheid van een pater jezuïet die met mij dat ongekende avontuur van de Geestelijke Oefeningen ging. En tot op vandaag mag ik genieten van geestelijke begeleiding.  Ik geniet ervan omdat ik besef welke uitzonderlijke kans ik heb gekregen en krijg. 

Dankzij die begeleiding  kreeg ik een dubbelgeschenk nl.  ik ervaar mezelf als uniek-in-relatie. Concreet betekent dat voor mij : ik ben niet gedetermineerd door mijn verleden. Integendeel, God heeft van in den beginne erin voorzien dat ik een identiteit ben die ik ten volle mag leven. En daarnaast mag ik ervaren dat ik niet alles op eigen kracht hoef te doen. Ik mag God leren kennen als een Vader die me altijd draagt en surplus zijn er mensen die me de hulp aanbieden om met mij een weg af te leggen om Hem beter te leren kennen. 

Reacties

Anoniem zei…
Er is maar een Jezus,een Mozes, een Jacob,een Maria en ga zo maar door tot ieder mens met een naam. Het is niet aan iedere ouder gegeven om hun kind op te voeden tot een zelfbesef. Daarbij komt dat er in deze wereld veel op ons af komt en we veel gaan ontdekken. Dan kun je gaan tweifelen over jezelf en over de waarde van het keven. In zo'n dal geraken vraagt om begeleiding. Dat god ieder mens lief heeft is een wonderlijke werkelijkheid. Jezelf liefhebben en geen zefmedelijden kweken door omstandigheden is een kostbaar gegeven omdat dit ruimte geeft aan je levensloop en aan de ander. Sommigen hebben veel tegenslag en dat vraagt steeds weer naar opstaan met steun van.
Truus van Dam zei…
Fijn dat zulke begeleiding er is.
Ik ben het al jaren gewend en kan het niet missen.

Meest gelezen

Het meest noodzakelijk én het makkelijkst om te vermijden voor de christen

Blijf doorgaan als je door een hel gaat - 10 ignatiaanse tips over omgaan met depressie 8/10