Waarom de wijze nooit driftig wordt



In 2014 werd bij Athenaeum  een nieuwe vertaling gepubliceerd van een boek van Baltasar Gracián (1601-1658) , genaamd “Handorakel en kunst van de voorzichtigheid” in een vertaling van Theo Kars. Baltasar Gracián was een Spaanse jezuïet van wie ondermeer  deze verzameling van 299 aforismen bewaard is gebleven. Vele getuigen van grote mensenkennis en wijsheid. Vele andere kunnen schokken door hun cynisme en opportunisme. Je vindt er de subtiliteit van Ignatius van Loyola in terug. De evangelische gedrevenheid is echter vaak ver te zoeken.

Nooit driftig worden

Een elementair voorschrift voor wijs gedrag. Het is kenmerkend voor een man met een koningshart dat hij zich nooit laat gaan, want alles wat groot is, wordt moeilijk in beweging gebracht. De emoties zijn de sappen van de ziel; bij elke buitensporige gemoedsaandoening wordt het verstand ziek. Stijgt het kwade sap zo hoog dat het de mond uitloopt, dan brengt het ons aanzien in gevaar. 

Beheers uzelf dus, en wel in die mate dat niemand kan bespeuren wat in u omgaat, of u nu in een gemoedstoestand van opperst geluk of van diepe verslagenheid verkeert. Laat de buitenwereld u liever bewonderen om het feit dat u boven dit alles verheven lijkt. (52)

Baltasar Gracián sj




Reacties

e.harland-hazebroek zei…
Ze zullen me wel eens bewonderen, van binnen klopt dat niet. Wie me (denken) te kennen gaan een oordeel,dat ik niet was van plan te geven, uit de weg, hoewel er een band is: familie.
Erg moeilijk en soms oneerlijk: uitweg Jezus
die het doorleefde en helpt.

De foto geeft het goed weer.
Ingrid Hoet zei…
Het is een illusie te denken dat hevige gemoedsbewegingen,ook al worden ze niet geuit,niet kunnen worden bespeurd.
Er zijn nu eenmaal hyper-sensitieve personen die dat allemaal voelen.
Beter op gepaste wijze uw gevoelens onder ogen zien en met betrokkene voorzichtig bespreken.Dat is ten aanzien van de betrokkenen eerlijker en menselijker.



Anoniem zei…
Balthasar heeft gelijk.
Maar....het is èn blijft hard werken. En ik ga zo af en toe toch nog wel eens de fout in.
Truus van Dam zei…
Mensen zien altijd hoe je denkt of hoe je, je voelt ik kan zoiets niet verbergen.Probeer wel om het niet te laten merken , maar mijn mond houden is heel moeilijk.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)