Wat een geestelijke begeleider wel en vooral ook niet hoort te doen (4/4)



Vera ontdekte enkele jaren geleden de ignatiaanse spiritualiteit en de ermee gepaard gaande geestelijke begeleiding. In onderstaande reeks reflecteert ze over wat dit voor haar betekent.

De rol van de geestelijk begeleider  is in dit proces van fundamenteel belang. Ik ervaar hem als iemand die het evenwicht houdt tussen nabijheid en afstand. Ik ervaar hem ook als een biddend medemens die met voldoende kennis van zaken mij helpt om het ware Kompas niet uit het oog te verliezen. Hij is een reisgezel, draagt me mee in zijn gebed en waakt erover dat de relatie tussen God en mij centraal blijft. 

Die positionering biedt mij een ruimtegevoel om te mogen zijn zoals ik ben, met de kans om te kunnen groeien tot een ware identiteit, een uniek  kind van God. De geestelijke begeleider neemt mijn verhaal ook ernstig, geeft geen oplossingen (hoewel ik ze soms zo graag wil krijgen),  wel duiding bij wat hij beluistert. Hij is spaarzaam met interventies, erop gericht mij te laten kijken naar de Bron opdat Gods avontuur met mij kansen kan krijgen. Hij bemoedigt . En geeft hij soms toch raad dan klinkt het min of meer als volgt : “Vraag en spreek erover in je gebed en vertrouw op Hem.”

Lees hier deel 1 van het getuigenis van Vera
Lees hier deel 2 van het getuigenis van Vera
Lees hier deel 3 van het getuigenis van Vera

Reacties

Anoniem zei…
Het is voor beiden een mooie werkvorm.
Het komt me zo vanzelf sprekend voor.
Truus van Dam zei…
Fijn dat de geestelijk begeleider zo goed luistert, ook fijn dat hij niets zegt.Maar wel mee bid.
janneke zei…
Ik ben overtuigd atheist. Ik wandel niet met een kompas. Wat is dat touwens ? Ik ga mijn eigen weg. kompasloos en vrij, niets of niemand hoeft mij een weg te wijzen.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)