Waarom zou je stil zijn? - Luisteren naar stilte – 4/7


Luisteren naar stilte – 4/7

Voor sommigen is stilte een doel op zich. Stilte wordt dan verstaan als afwezigheid van prikkels. Ze laat toe steeds meer los te laten. Zo helpt stilte te komen tot innerlijke vrijheid ten aanzien van de eigen verlangens en de buitenwereld. Die groei in onthechting beschouwen zij als een voorwaarde om minder te lijden en zo te komen tot meer innerlijke vrede en rust. 

Voor anderen is stilte niet zozeer een doel dan wel een middel. De stilte wordt dan een aanvliegroute naar een andere kwaliteit van leven. Dit is de stilte die toelaat om te luisteren en te groeien in aandacht voor wat is. Zo kan je oog, oor en hart krijgen voor dat deel van de werkelijkheid dat anders nauwelijks aandacht krijgt, zowel in je eigen innerlijkheid als in de omringende wereld. De hogere concentratie en gevoeligheid maken mogelijk dat de anders onzichtbare want banale en schijnbaar onbenullige realiteit die vaak onopgemerkt blijft toch binnen kan komen in je bewustzijn.

Zo kan stilte leiden tot toenemend besef van schoonheid en lelijkheid, van vreugde en pijn, van aanwezigheid en afwezigheid. Niet in hun spectaculaire verschijningsvormen. Die krijgen namelijk vanzelf aandacht. Wel in hun discretie en subtiliteit. Anders gezegd, het overgrote deel van de werkelijkheid.

Nikolaas Sintobin sj


Reacties

Meest gelezen

Het echte schandaal van het christendom - Bernard Sesboüé sj

Ook een haan kan overdrijven - wel heel bijzondere video

Advent, een vreemde en wellicht confronterende uitnodiging - Een nieuwe serie van Nikolaas Sintobin sj (1/4)

Wat christen zijn wel en niet is (wijlen paus Benedictus XVI)

Wat als het bidden echt "niet leuk" is?

Wat Herman Van Rompuy ontdekte in mijn nieuwste boek: "Op het kompas van de vreugde"

"Zie, Ik begin iets nieuws" - Geef anderen de kans om deel te nemen aan onze adventsretraite