Waarom creëren altijd iets nieuws heeft - Serie van Nikolaas Sintobin sj over "Creëren, teken van hoop" (2/8)

 

Voor LFK schreef ik een essay over “creëren”. Hier vind je enkele uittreksels (2/8) 

Creëren kan eenvoudig of lichtvoetig, net zo goed als subtiel of verfijnd. Het heeft zijn plaats in de meest uiteenlopende domeinen van het menselijk handelen. Je kunt creatief zijn in de keuken, wiskunde, componeren, musiceren, schrijven, knutselen, menselijke relaties, sport, het bedrijven van wetenschap of ambacht, handeldrijven, fotograferen.

 

Ontdekken betekent dat je iets op het spoor komt wat voorheen onbekend was maar al wel bestond. In dit opzicht verschilt het van creëren. Als je een brood bakt, een verslag maakt van een vergadering of een omgevallen boom verzaagt tot brandhout, dan produceer je iets dat er tot dan toe nog niet was, maar ben je niet per se creatief. Creëren heeft te maken met het bedenken of maken van iets nieuws, in de zin van origineel en uniek. Denk maar aan die baby.

 

Die nieuwheid kan zich op meerdere manieren uiten. Je kunt creëren ex nihilo – uit het niets. Wanneer je een melodie creëert, maak je iets uit niets. Dat stuk muziek bestaat voortaan, terwijl het voorheen niet bestond. Je kunt ook creatief omgaan met bestaande elementen. Dat overkwam Mariet. Zij bedacht een nieuwe combinatie van reeds aanwezige materialen. Creatief zijn kan ook door een nieuw perspectief te ontwikkelen op iets dat er al is. Een nieuwe kijk kan dé oplossing zijn voor een bestaand probleem.

Reacties

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)