Gegeven


Hof van Olijven


Kruisweg Heiliggrafkerk


Grafplaats van Jezus


Verschillende niveaus

Vandaag was het een dag in de voetsporen van Jezus. Deze morgen op bezoek in de Kerk van het Heilig Graf. Indrukwekkend. Een doolhof van tientallen gebedsruimtes op 5 verschillende niveaus, minutieus en moeizaam verdeeld tussen de verschillende christelijke confessies. Alle mogelijke stijlen en periodes door mekaar. De grafruimte zelf is minuscuul en sober. Het is meer een devotioneel gegeven dan een historisch overtuigende plaats. Maar wie hier op pelgrimstocht komt weet dat en wil daar niet moeilijk over doen. Feit is dat het allemaal hier in de buurt heeft plaatsgevonden en dat sinds 2000 jaar mensen op deze plaatsen komen bidden. Dat op zich volstaat eigenlijk al.

Vervolgens zijn we een bezoek gaan brengen aan de Sint-Annakerk, gelegen naast de baden van Betzata (Joh 5) waar Jezus een man geneest die al 38 jaar ziek was. In de namiddag zijn we naar de Olijfhof gegaan en bezochten we een gebouwencomplex waar mogelijks een deel van het proces van Jezus heeft plaatsgevonden.

Met ons groepje van 12 pelgrims ontmoetten we doorlopend andere pelgrims uit de hele wereld: vandaag waren het Nederlanders, Filippino's, Nigerianen, Chinezen, Spanjaarden, Koreanen, Canadezen, Indonesiërs … De hele wereld komt naar Jeruzalem. De intensiteit van de gebeden en de gezangen van sommigen vind ik vaak aangrijpend. Hoe armer de mensen hoe meer gegeven.

Reacties

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)