Ontmoetingen



Eerst enkele uren in de trein. De laatste hand leggen aan een homilie en aan het draaiboek voor een huwelijksviering. De laptop maakte het treincoupé tot een bureau waarin ik best rustig kon werken. Gare du Nord en dan de metro in.

“Back to Paris”, waar ik het grootste deel van mijn opleiding als SJ heb genoten. Een dag vol ontmoetingen.

De eerste die ik op het lijf liep was Hubert. Hij was druk bezig met de laatste voorbereidingen voor het meerdaagse congres van de “Chrétiens en grandes écoles”, een tak van het Franse studentenapostolaat dat toevertrouwd is aan de SJ. Hij was enthousiast. Er waren honderd inschrijvingen meer dan vorig jaar: 850.

Met Juan, Ricardo, Erwan en Jong In hebben we de eucharistie gevierd. De homilie van Jong In had een wat exotisch tintje. Of misschien moet ik gewoon zeggen dat ze heel Koreaans was.

Voor het middagmaal kwam Edouardo erbij zitten. Niet te geloven. Een Chileen. We hebben gezellig een anecdotes uitgewisseld over de Provincie waar ik zelf ook een jaar verbleven heb.

Na het middagmaal een intense werkvergadering met Thierry. Thierry is een medenovice die thans overste is van deze jezuïetengemeenschap in de rue d’Assas, hartje Parijs. We hebben gewerkt rond het Engelstalig programma van Manresa 2009 , een pelgrimstocht voor jongeren in Spaans Baskenland komende zomer.

In het Centre Sèvres, onze Parijse universiteit, liep ik Toon op het lijf. Met zijn 22 jaar is hij de jongste Vlaamse jezuïet. Hij ging les volgen bij Laurent over Engelse filosofie. Ik ben dan maar meteen ook even Laurent gaan groeten, een jaargenoot van mij die ik ken als mijn broekzak. Bij het naar buiten gaan liep ik Jacques op het lijf. Jacques is inmiddels tweede helft de 70, en tot voor een paar maanden was hij assistent van pater Generaal voor de Westeuropese jezuïeten. Hij vertelde me dat hij maar wat blij was nu in alle eenvoud in een vormingscommunauteit in Parijs te wonen.

Met de metro naar het 16de arrondissement, naar mijn voormalige gemeenschap, om er te logeren. Bruno, eveneens een medenovice, onthaalde me met zijn gebruikelijke hartelijkheid en wees me mijn kamer. Hij was aan het werk aan zijn doctoraat over medische ethiek. Pierre, een oudere medebroeder zat in de woonkamer de krant te lezen. Hij is een specialist van ritmo-catechese.

’s Avonds het avondmaal in Franklin, het SJ-college waar ik zelf 4 jaar gewerkt heb, in de schaduw van de Eiffeltoren. Claire ontving mij. Zij is verantwoordelijk voor het cultureel centrum dat aan het college verbonden is, en dat ook een “school voor ouders” inricht. Boeiend gesprek met een dame die de privé-secretaresse geweest is van de bekende moraaltheoloog Xavier Thevenot, gedurende de laatste jaren van zijn leven. Samen met Marc, een studiegenoot, vervolgens een conferentie geven voor ouders. Als exegeet gooide Marc het over een bijbelse boeg. Ik vertrok dan weer vanuit de ignatiaanse antropologie en spiritualiteit om uit te komen bij de ignatiaanse pedagogie. Na afloop een boeiende uitwisseling met de zaal.

’s Avonds laat nog een glaasje drinken met Sophie en Jean-Noël, vrienden die hadden deelgenomen aan de vormingsavond en die me wilden spreken over een delicate situatie waarmee ze geconfronteerd worden.

Zodadelijk terug de trein in, "dare-dare" naar Brussel. De titel van de voordracht van gisterenavond was “Traces de vie, goût de vie".

Reacties

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj