Majesteit

In de gereputeerde New York Times verscheen vorige donderdag een commentaar op de toespraak van Benedictus tijdens de algemene audiëntie van de dag ervoor. In die toespraak legde de Paus ondermeer uit waarom hij de hand uitgestoken had naar de lefebvriaanse bisschoppen.

In de laatste regel van dat artikel stond een wat bevreemdend citaat uit die toespraak : « Hij voegde eraan toe dat hij hoopte dat deze geste zou beantwoord worden « met een engagement van hun kant om de volgende stappen te zetten die nodig zijn om te komen tot volledige communio met de Kerk, » met inbegrip van « het erkennen van de majesteit en het gezag van de Paus en het Tweede Vaticaans Concilie. »

De « majesteit » van de Paus ? Klinkt behoorlijk preconciliair, is het niet ? Ah, die Benedictus toch. Nu heeft hij zich toch echt wel laten kennen.

Als je evenwel de eigenlijke tekst van de pauselijk toespraak even gaat nachecken bij het heel professionele kerkelijke nieuwsagentschap Zenit dan vind je wel net iets anders. Daar staat namelijk : « het erkennen van het magisterium en het gezag van de Paus en het Tweede Vaticaans Concilie. »

Toegegeven, er zijn nog “groeimogelijkheden” voor de Vaticaanse communicatie. Maar iets meer professionaliteit bij de journalisten kan ook helpen.

Reacties

Anoniem zei…
Met heel de nieuwsheisa, met alle verschillende interpretaties die er klinken in de media bewonder ik je scherpe zin voor nuance en de kunst van het lezen 'wat er staat'. Lees dit als aanmoediging om onze zintuigen scherp te houden ten bate van de communicatie en groei naar elkaar.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen