Persoon


In een technische school hier in de buurt sprak onlangs een 16-jarige zijn godsdienstleerkracht aan bij het binnenkomen in de les. Hij was stomverbaasd. “Mevrouw, die van geschiedenis heeft gezegd dat God geen ding is maar een persoon. Dat heb ik nu nog nooit gehoord. Is dat waar?”

De godsdienstleerkracht had een heel ander lesonderwerp voorbereid. Maar de kans was te mooi om voorbij te laten gaan. Te meer daar ook de andere leerlingen haar verwachtend aankeken.

Het uur was zo voorbij. De leerkracht had het gesprek heerlijk gevonden. Zij niet alleen.

Het is waar dat de identiteit van ons katholiek onderwijs niet meer zo duidelijk is. Kan ook moeilijk anders in het geseculariseerde Vlaanderen. Allerhande kritiek kan worden geformuleerd op het godsdienstonderricht. Blijft dat het een echte structurele buitenkans is dat onze jongeren zowel in het lager als in het middelbaar onderwijs 2 uur godsdienstles krijgen. Wat een geluk voor die jongens en meisjes dat ze zo de kans krijgen om, van ver of van dicht, kennis te maken met verschillende aspecten van het christelijk geloof – en ook van andere religieuze tradities.

Het maakt dat op zijn minst iets van de Traditie kan worden doorgegeven. In veel van onze buurlanden heeft de jeugd dit voorrecht niet.

Reacties

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj