Stopwoord

“Contemplatief in de actie”. Je zou het bijna een ignatiaans “stopwoord” kunnen noemen. Hiëronymus Nadal sj, jarenlang de rechterhand van Ignatius, gebruikte deze uitdrukking om de innerlijke houding van de stichter van de jezuïeten te omschrijven.

Maar wat betekent dit nu precies? Willam Barry sj, een Amerikaanse specialist van onze spiritualiteit geeft volgende omschrijving in zijn boek: “A friendship like no other”.

Je zou dit ignatiaanse begrip kunnen vergelijken met het soort vriendschap dat zich kan ontwikkelen tussen twee mensen die lange jaren bevriend zijn. Ze voelen elkaar aan, ook al zijn ze niet bij elkkaar of zijn ze niet met hetzelfde bezig. Het kan zijn dat ze niet met elkaar aan het praten zijn maar dat ze zich toch, op een dieper niveau, met elkaar verbonden weten.

Het ignatiaanse “contemplatief zijn in de actie” betekent dat je zo’n soort van relatie hebt met God. Door je, dag in dag uit, open te stellen voor God maak je het mogelijk dat de Geest je omvormt tot iemand die meer gaat gelijken op het beeld van God waarnaar we geschapen zijn. Dwz, meer zoals Jezus. Dat was iemand die ten volle “contemplatief in de actie” was
.”

Reacties

Meest gelezen

Heeft een mens dan geen recht om boos of droef te zijn? Een reactie van Nikolaas Sintobin sj